
Doradzamy, jak poprawnie ciąć orzecha włoskiego
Orzech włoski częściej niż atakowany przez szkodniki, porażany jest przez choroby grzybowe i bakteryjne. Jedną z najczęściej występujących i najgroźniejszych chorób w jego uprawie jest antraknoza, której sprawcą jest grzyb Gnomonia leptostyla. Patogen ten zimuje w opadłych liściach, a w kwietniu w czasie deszczowej pogody jego zarodniki dokonują infekcji zielonych części orzecha.
Pierwsze objawy widoczne są w czerwcu w postaci różnego kształtu (zwykle okrągły) i wielkości, żółtych, stopniowo brunatniejących plam na liściach. Z czasem powiększają się one, obejmując większą część blaszki liściowej i powodując jej zasychanie, co później prowadzi do defoliacji (przedwczesnego opadania liści). Na dolnej stronie liści widoczne są ciemne, drobne punkciki – owocniki grzyba. Porażane mogą być również zawiązki owoców i zielone części pędów, pojawiają się na nich brunatne plamy, pod którymi tkanka się zapada. Wcześnie porażone zawiązki gniją, późno zainfekowane zamierają (nie dojrzewają) i przedwcześnie opadają. Podczas suchej pogody grzyb nie rozwija się tak intensywnie, nie obserwuje się wówczas dużych strat.
Koniecznością jest wygrabianie i niszczenie opadłych liści i okryw owoców w czasie jesieni lub wczesną wiosną, stanowią one źródło zakażenia. Do niedawna dozwolone było wykonywanie oprysków fungicydami miedziowymi, obecnie brak zarejestrowanych środków do zwalczania antraknozy.
Drugą co do częstości występowania na orzechu włoskim chorobą jest bakteryjna zgorzel orzecha włoskiego powodowana przez bakterię Xanthomonas campestris pv. juglandis, zimująca na pędach. Objawy pojawiają się na liściach, młodych pędach, kwiatostanach męskich i owocach. Na blaszkach liściowych widoczne są drobne, okrągłe lub kanciaste ciemnobrunatne plamy, które z czasem zlewają się na większą powierzchnię, tworząc rozległe nekrozy. Najczęściej występują na wierzchołkach i brzegach liści. Patogen może również powodować ich deformację, rzadziej przedwczesne opadanie. Na owocach we wczesnym stadium pojawiają się brunatne zapadające się plamy, mocno porażone gniją i opadają. Na pędach zaobserwować można wydłużone, czarne smugi. Objawy bakteryjnej zgorzeli przypominają symptomy antraknozy, lecz odróżnić je można głównie po ocenie spodniej strony liścia – w przypadku porażenia grzybem widoczne są czarne punkciki – owocniki grzyba. Obowiązkowym zabiegiem ochronnym w okresie lata jest wycinanie porażonych pędów poniżej występowania objawów infekcji.
Rzadziej pojawiającą się chorobą, najczęściej podczas ciepłego i wilgotnego lata, jest mączniak prawdziwy, którego sprawcą jest grzyb Phyllactinia corylea. Infekuje liście i młode pędy – pojawia się na nich biały nalot grzybni (zwykle na dolnej stronie liścia), powodując zahamowanie ich wzrostu. Na dolnej stronie blaszki liściowej widoczne są ciemnobrązowe, drobne punkty, które w miarę intensywności porażenia powiększają się i mogą zakryć całą powierzchnię – liście wówczas ciemnieją i przedwcześnie opadają. W celu zwalczenia grzyba zaleca się wycinanie porażonych liści wraz z fragmentami pędu i palenie ich.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl