
Cukinia Nimba - popularna odmiana o delikatnym smaku

Zobacz także
Ta odmiana cukinii tworzy średniej wielkości owoce, których bladożółty, kruchy miąższ ma niezwykły, delikatny smak. Roślina jest bardzo popularna i często pojawia się w ogródkach i uprawach w celach handlowych i przemysłowych, mimo tego, że ma duże wymagania glebowe.
Opis
Cukinia Nimba to odmiana dyni zwyczajnej, która charakteryzuje się krzaczastym pokrojem. Rośliny zazwyczaj są bardzo rozkrzewione, mają dużą liczbę pędów bocznych i liści o zielonej, jednolitej barwie.
Jest to odmiana bardzo plenna, tworząca duży plon o wysokiej jakości – plon owoców młodych, zbieranych gdy osiągną około 15 centymetrów wynosi 40 ton na hektar, owoców dużych, większych niż 35 centymetrów długości oscyluje w okolicy 100 ton z hektara.
Owoce mają maczugowaty kształt, są pokryte grubą, jasnozieloną skórką z seledynowymi cętkami i ciemniejszymi, zielonymi smugami. Owoce dorastają do długości 40 centymetrów, są raczej cienkie – przeciętnie ich średnica wynosi około 10 centymetrów. Pojedyncza cukinia może ważyć od 2 do 3 kilogramów.
Zastosowanie
Cukinia Nimba wyróżnia się smacznym, białokremowym i bardzo kruchym miąższem. Z tego względu cieszy się popularnością wśród ogrodników i smakoszy.
Świetnie smakuje na ciepło, jako podstawa dań wegetariańskich lub dodatek do dań mięsnych. Niestety, raczej nie sprawdza się w uprawach amatorskich, gdyż ma duże wymagania uprawne i glebowe.
Zobacz także
-
-
2463 , 0 , 0 , 0 Cukinia Lajkonik - odmiana o dwukolorowej, zielonej skórce
-
-