Melon Emir F1 – słodka w smaku odmiana odporna na niekorzystne warunki
Patison Polo F1 – odmiana o wysokiej odporności na mączniaka rzekomego
Zobacz także
Patison Polo F1 to odmiana dyni zwyczajnej, wydająca nietypowo ubarwione, spłaszczone owoce o wysokiej zawartości witaminy C. Docenia się ją szczególnie ze względu na wielość zastosowań kulinarnych.
Opis
Pokrój rośliny jest wyraźnie krzaczasty, a przy tym bujny. Poza tym ta wczesna odmiana mieszańcowa wytwarza bardzo dużo kwiatów żeńskich. Co się zaś tyczy samych owoców, to kształtem przypominają spłaszczony dysk z wrębami, czyli ząbkowanym brzegiem. Kolor ich skórki w pełni dojrzałości jest białokremowy, zaś miąższu – kremowy.
Niewątpliwą zaletą tego patisona jest odporność na mączniaka rzekomego.
Właściwości
Jak już wspomniano, owoce Polo F1 cechują się stosunkowo wysoką zawartością witaminy C, jednak zdecydowanie najwięcej znajduje się jej w młodych patisonach. Oprócz tego odmiana ta nadaje się do zbioru, gdy jej owoce są jeszcze małe (średnica: ok. 2–3 cm) – wtedy otrzymany z jej uprawy plon wyniesie 10–15 t/ha. Jeśli jednak poczekamy do osiągnięcia przez patisony docelowych rozmiarów, zbiory będą nieporównywalnie większe, ponieważ ukształtują się na poziomie ok. 60–80 t/ha.
Warto też wspomnieć, że owoce Polo F1 nie kumulują metali ciężkich i dobrze znoszą niską temperaturę.
Zastosowanie
Metoda wykorzystania patisonów prezentowanej odmiany zależy od ich fazy rozwojowej. Zatem jeśli owoce są jeszcze małe i młode, to idealnie nadadzą się do zakonserwowania w całości. Poza tym chętnie spożywa się je na surowo, np. jako dodatek do sałatek. Co więcej, okazuje się, że młode patisony można po prostu ugotować w posolonej wodzie, gdyż podane w taki sposób idealnie zastąpią ziemniaki. Co do owoców starszych, to ze względu na grubość ich skórki nie sprawdzą się w każdym daniu, ale za to smakują doskonale po zapieczeniu (i po uprzednim nadzianiu farszem).
Dagmara Deska