Dynia Pyza – odporna i doskonała w smaku odmiana dyni makaronowej

Odmiana Pyza to, obok Makaronowej Warszawskiej, najbardziej znana w naszym kraju dynia makaronowa. Oprócz nietypowego miąższu, z którego można przyrządzić warzywne spaghetti, charakteryzuje się przede wszystkim odpornością na choroby.

Opis

Pokrój Pyzy jest początkowo krzaczasty, jednak z czasem staje się półpłożący. Roślina wytwarza bardzo dużo pędów bocznych, pokrytych raczej niewielkimi liśćmi. Co do wydawanych przez nią owoców, to mają one ciekawy kształt, który można określić jako eliptyczny bądź jajowaty – przy czym są raczej średniej wielkości (masa: 1–1,5 kg). Pokrywa je gładka i dosyć gruba skórka, która – gdy dynia osiągnie już dojrzałość – przybiera barwę pomarańczową z widoczną żółtą mozaiką. Podobny kolor ma miąższ, będący elementem najbardziej charakterystycznym dla Pyzy – po ugotowaniu rozpada się on bowiem na grube włókna, które przypominają nitki makaronu spaghetti.

Wymagania

Prezentowana odmiana dyni makaronowej powinna być uprawiana w miejscu osłoniętym od wiatru, a przy tym dosyć słonecznym. Najważniejsze jest jednak odpowiednie nawodnienie gleby, ponieważ dynia pozbawiona wilgoci może w ogóle przestać rosnąć. Zaleca się też, aby odczyn gleby, w której uprawiamy Pyzę, był obojętny.

Właściwości

Jeśli chodzi o cechy ogólne samej rośliny, to przede wszystkim należy zauważyć, że jest ona całkowicie odporna na choroby, dzięki czemu nie wymaga ochrony chemicznej. Poza tym świetnie radzi sobie w niekorzystnych warunkach atmosferycznych, więc można uprawiać ją na terenach, na których przykładowo dynia zwyczajna mogłaby się już nie udać.

Zastosowanie

Dynia Pyza to znakomite warzywo dla osób przebywających na diecie. Z jej miąższu najczęściej przyrządza się warzywne spaghetti, ale można go też zapiekać. Co ciekawe, dzięki swojemu delikatnemu smakowi wybornie sprawdza się w potrawach przyrządzanych zarówno na słono, jak i na słodko.

Dagmara Deska

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki