![](/images/articles/560/8288b0d34006452cd14000cc0aa80c33-bosman.jpg)
Melon Bosman – odmiana wydająca dorodne, kuliste i słodkie owoce
![](/images/articles/560/8288b0d34006452cd14000cc0aa80c33-bosman.jpg)
Zobacz także
Melon Bosman to relatywnie nowa odmiana na polskim rynku. Cechują ją przede wszystkim kuliste owoce, które osiągają sporą masę. Warto się zastanowić nad jej uprawą, ponieważ uzyskany z niej plon ucieszy każdego swoim delikatnym i słodkim smakiem.
Opis
Odmiana ta wytwarza całkiem duże owoce – pojedynczy okaz waży średnio ok. 1,5 kg. Swoje okazałe rozmiary melony zawdzięczają faktowi, że ich miąższ jest gruby i ma mocno zwartą konsystencję. Pozostaje przy tym bardzo słodki i soczysty, a ubarwia się na pomarańczowo. Co do skórki, to przybiera ona kolor żółty i jest pokryta wyraźną szarą siateczką. Owoce opisywanej odmiany przyjmują kulisty kształt, choć ich powierzchnia jest żebrowana. Warto też wiedzieć, że Bosman należy do melonów wczesnych i dojrzewa szybciej niż przykładowo Melba czy Oliwin.
Uprawa
Odmianę tę można przeznaczyć do uprawy zarówno pod nieogrzewanymi osłonami, jak i w gruncie (ale wtedy teren przeznaczony pod melony musi być dobrze osłonięty). Przy wyborze pierwszej opcji warto zainwestować w podpory, ponieważ plon z uprawy przy palikach będzie o wiele wyższy. Niemniej jednak zazwyczaj wynosi on ok. 2–3 kg/m2. Z kolei w uprawie polowej, na podłożu zaściółkowanym czarną folią, plon Bosmana może wahać się w granicach 15–20 t/ha. Niezależnie od przyjętej metody prowadzenia roślin, należy pamiętać o zabiegach pielęgnacyjnych, np. o przycinaniu pędów głównych nad trzecim liściem, ponieważ wtedy przyspieszymy owocowanie.
Zbiór
Rozpoznanie momentu, w którym melony nadają się już do zbioru, należy do niezbędnych czynności w ich uprawie. Aby zyskać pewność, że owoce są już w pełni dojrzałe, trzeba naciskać ich wierzchołki. Jeśli zostaną w nich zagłębienia, to znaczy, że melony można je zrywać, ale koniecznie bez szypułek. Równie ważnym kryterium jest także wyczuwalność intensywnego zapachu, który owoce wydzielają po osiągnięciu dojrzałości.
Dagmara Deska