Uprawa cukinii – przedstawiamy wymagania tego plennego i zdrowego warzywa

Uprawa cukinii Zbiór cukinii

Cukinia jest odmianą botaniczną dyni, dotarła do nas z południowej części Europy. Coraz częściej gości na polskich stołach w wielu postaciach – od świeżej, gotowanej, mrożonej, po grillowaną, suszoną, marynowaną czy kiszoną. Co więcej, możemy z niej nawet zrobić pyszny dżem.

Charakterystyka

Roślina ta ma krzaczasty pokrój, może dorastać do 60 cm wysokości. Tworzy twarde, krótkie i sztywne pędy, dość duże, klapowane ciemnozielone liście (u niektórych odmian w białoszare plamki). Owoce osiągają długość nawet do 70 cm i masę do 3 kg, mogą mieć różną barwę oraz grubość i strukturę skórki.

Co spowodowało, że cukinia staje się coraz częstszym gościem w naszej kuchni? Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym, składa się z nieco ponad 90 proc. wody. Nie jest jednak pozbawiona wartości odżywczych, stanowi bogate źródło soli mineralnych, głównie wapnia, potasu, manganu i żelaza, witamin C, B1, B2, PP oraz β-karotenu. Co ważne, nie kumuluje ciężkich metali, jest delikatna dla naszego układu pokarmowego, poprawiając jego pracę. Polecana jest osobom z problemami gastrycznymi. Ma tak delikatny i niedominujący smak, który sprawia, że pasuje do wielu potraw, wzbogacając je o składniki odżywcze.

Cukinia a kabaczek

Wielu z nas mylnie uznaje kabaczek i cukinię za to samo warzywo. Owszem, są to odmiany botaniczne dyni zwyczajnej, lecz nieco się różnią. Kabaczek był pierwszy w uprawie, to z niego uzyskano cukinię. Podstawową cechą, która odróżnia te warzywa, jest pokrój – kabaczek ma płożący, cukinia zaś krzaczasty. Trudniej jest nam za to odróżnić owoce ze względu na różnorodność barw odmian hodowlanych, a także ten sam kształt cukinii i kabaczka – wydłużony.

Wymagania uprawowe i zmianowanie

Cukinia ma stosunkowo mniejsze wymagania od dyni, jest najodporniejszym warzywem dyniowatym na chłody, znosi spadki do 6–8°C, przy czym 20–25°C to optymalna temperatura do jej prawidłowego rozwoju, a już w 13–14°C zostaje zahamowany wzrost. Przymrozków może nie przeżyć. Ze względu na dość płytki system korzeniowy, ma duże zapotrzebowanie na wodę. jej niedobór może powodować zahamowanie wzrostu, zmniejszenie plonu i wielkości owoców, ale uwaga, nie przesadzajmy z podlewaniem, gdyż nadmiar skutkuje gniciem zawiązków i owoców.

Planując uprawę cukinii, nie musimy przeznaczać na nią dużej powierzchni. Skupmy się raczej na jakości gleby i stanowisku – miejsce powinno być nasłonecznione i zaciszne. Gleba zaś przewiewna, przepuszczalna, zasobna w składniki pokarmowe i próchnicę, dobrze nagrzewająca się. o pH 6,0–7,0. Cukinia najlepiej zareaguje wielkością plonu i wigorem, jeśli w poprzednich latach uprawialiśmy na danym stanowisku warzywa korzeniowe lub bobowate. Unikajmy za to uprawiania po sobie roślin z rodziny dyniowatych, powinniśmy odczekać z uprawą minimum 3–4 lata. Brak zmianowania skutkuje nagromadzaniem się chorób i szkodników.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki