Gruntowa i tania uprawa arbuza w Polsce? To możliwe! Przekonaj się sam

Uprawa arbuza Uprawa arbuza

Arbuz, zwany kawonem, to rzadko jeszcze u nas uprawiana roślina z rodziny dyniowatych. Do niedawna uprawiany był wyłącznie pod ogrzewanymi osłonami. Uprawa w tunelu lub szklarni nie była opłacalna, bo wiązała się z dużym nakładem pracy i kosztami, wygodniej było importować owoce z cieplejszych krajów. Niestety nie były one nigdy tak smaczne i aromatyczne, jak w kraju, z którego pochodziły. Z pomocą przyszli rodzimi hodowcy, którzy wyselekcjonowali odmiany dobrze owocujące w polskich warunkach klimatycznych.

Charakterystyka

Kawon to jednoroczna płożąca roślina o dość dobrze rozwiniętym systemie korzeniowym sięgającym w głąb nawet do 60 cm. Większość odmian jest jednopienna rozdzielnopłciowa, choć znane są również odmiany wytwarzające kwiaty obupłciowe. Do zawiązania owoców potrzebuje owada zapylającego, doskonale nadają się do tego pszczoły i trzmiele, jak również mrówki i wciornastki. Przez jednych arbuz uznawany jest za warzywo, przez innych za owoc, a z punktu widzenia botanicznego to jagoda. Zarówno skórka, jak i miąższ owocu, w zależności od odmiany, mogą być różnej barwy. Owoc składa się w 90% z wody, resztę stanowią wartościowe składniki odżywcze i mineralne, są to m.in. sole mineralne potasu, wapnia, fosforu i żelaza, cukry proste, kwas foliowy czy witaminy z grupy B, C, beta-karoten. Arbuz ma działanie zasadotwórcze, jest lekkostrawny, gasi pragnienie, co więcej, poprawia pracę układu trawiennego. Z tego względu może być spożywany przez osoby cierpiące na problemy gastryczne.

Uprawa

Pochodzi z Afryki, co przekłada się na jego duże wymagania klimatyczne. Optymalna temperatura do rozwoju wynosi 25–30°C. Musimy pilnować, by utrzymywać odpowiednią różnicę temperatur między dniem a nocą (maksymalnie wahania mogą dochodzić do 8°C różnicy). Temperatura gleby również nie może odbiegać od temperatury powietrza. W ogrzewanych tunelach nie ma z tym problemu, ale uprawiając arbuza na polu, powinniśmy ułożyć ściółkę, np. agrowłókninę lub czarną folię. Przy dużej różnicy temperatur między dniem a nocą, roślina zacznie zrzucać kwiaty i zawiązki, jest też częściej porażana przez choroby grzybowe.

Równie ważne jest prawidłowe nawadnianie plantacji arbuza, ma on duże wymagania wodne, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu. Wyrośnięty, z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym, jest odporny na okresowe susze. Pamiętajmy, aby podlewać go wyłącznie letnią, cieplejszą wodą, nigdy zimną! Unikajmy również przelewania, ponieważ nadmiar wilgoci powoduje gnicie roślin.

Do uprawy arbuza wybierzmy słoneczne stanowisko, osłonięte od wiatrów, szczególnie ze strony północnej. Najlepiej rośnie w pełnym słońcu, co sprzyja produkcji cukrów i poprawia smak i aromat owoców. Gleba powinna być żyzna, próchniczna, przepuszczalna, dobrze nagrzewająca się, o lekko kwaśnym odczynie pH 5,5–6,0. Arbuz najlepiej udaje się po roślinach bobowatych, które zostawiają po sobie dobre stanowisko oraz po pomidorze, papryce lub szpinaku. Nie uprawiamy go po innych dyniowatych przez co najmniej 3–4 lata w obawie przed wystąpieniem tych samych chorób i szkodników.

czytaj dalej...

Komentarzy (1)

  1. Arczi

    Rozumiem, ze dzieki zastosowaniu tych nakladek, latwiej bedzie przechowywac arbuzy w formie szescianu no i transportowac. Czy w Polsce dostepne juz sa takie nakladki, czy trzeba samemu sobie kombinowac? I jak by to wygladalo finansowo? Co jaki czas należy zmieniac te "nakładki"?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki