Dynia olbrzymia – duże warzywo o bardzo małych wymaganiach. Sprawdź!
Prezentujemy odmiany dyni – wybierz najlepszą dla siebie
Zobacz także
W Polsce uprawiane są dwa gatunki dyni: dynia olbrzymia i dynia zwyczajna. W innych krajach uprawia się również dynię piżmową (w naszym kraju bardzo rzadko). W Polsce prowadzi się także uprawę dyni figolistnej, która jest wykorzystywana jako podkładka do szczepień roślin z rodziny dyniowatych, w szczególności ogórka.
Od dawna chętnie spożywane były jedynie nasiona dyni. Obecnie wzrasta zainteresowanie samym owocem, który jest źródłem wielu składników odżywczych i mineralnych, takich jak karotenoidy, witaminy z grupy B, witamina C czy pektyny.
Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima Duch.)
Dynia olbrzymia to roślina zielna, jednopienna rozdzielnopłciowa i jednoroczna, o płytkim i dobrze rozwiniętym systemie korzeniowym. Charakteryzuje się silnym wzrostem, długimi pędami oraz dużym plonowaniem. Owoce zazwyczaj mają kulisty lub nieco spłaszczony kształt. Ze względu na stosunkowo dużą zawartość karotenu wykorzystywana jest w przemyśle przetwórczym, w szczególności do produkcji zupek i deserków dla dzieci. Owoce spożywane na świeżo dostarczają znaczną dawkę witaminy C. Nasiona są duże, barwy białej lub brunatnej. Ze względu na pokrój rośliny odmiany dzieli się na krzaczaste, półkrzaczaste i płożące. Odmiany krzaczaste charakteryzują się stosunkowo małą masą owoców, od 1 do 4 kg. Kwiaty żeńskie i męskie tej odmiany znajdują się blisko podstawy. Odmiany płożące osiągają masę owoców od 8 do nawet 30 kg.
Amazonka
Słabo rosnąca odmiana krzaczasta. Zdecydowanie zalecana do małych plantacji lub uprawy amatorskiej w ogródkach. Na jednej roślinie wyrasta od 3 do 6 kulistych, pomarańczowych owoców o masie 1–1,5 kg. Zawartość karotenu w 100 g świeżej masy wynosi 9–13 mg, a suchej masy 10–15%. Odmiana wykorzystywana w przemyśle przetwórczym.
Ambar
Odmiana charakteryzująca się bardzo dużą zawartością suchej masy, białka, witaminy C oraz β-karotenu. Ma małe gniazda nasienne, dzięki czemu owoce nie pękają podczas zbierania oraz doskonale nadają się do przechowywania. Owoce mają zieloną skórkę z jasnymi paskami. Nie kumuluje azotanów i metali ciężkich.
Bambino
Rośliny o pokroju płożącym. Odmiana średnio wczesna. Wytwarza kuliste, lekko spłaszczone, niekiedy wydłużone owoce o masie 5–8 kg. Owoce pokryte są pomarańczową lub ciemnopomarańczową skórką z jasną siateczką. Bogata w karoten, witaminę C i cukry. Wysoka zawartość suchej masy.
Justynka F1
Odmiana zawierająca bardzo dużo suchej masy. Wytwarza eliptyczne owoce o masie 3–3,5 kg. Bardzo plenna. Bardzo odżywcza, ma dużo witamin z grupy B, pektyn oraz karotenoidów. Doskonale się przechowuje.
Melonowa Żółta
Odmiana charakteryzująca się wysoką plennością. Średnio wczesna. Ma płożący pokrój z długimi pędami pokrytymi kłującymi włoskami. Zawiązuje bardzo duże, do 30 kg, kuliste lub nieco spłaszczone owoce. Skórka różowopomarańczowa lub żółtawa, pokryta jasną siateczką. Miąższ jest żółty, soczysty i zwarty. Owoce wytwarzają duże, białe nasiona.
Otylia F1
Odmiana silnie rosnąca o płożącym pokroju. Wytwarza duże owoce o masie od 10 do nawet 50 kg. Skórka jest barwy różowoszarej, miąższ pomarańczowy kryjący duże, białe nasiona. Dobrze się przechowuje. Nie kumuluje azotanów i metali ciężkich.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
-
-
82122 , 2 , 0 , 0 Zimna Zośka i Zimni Ogrodnicy - kiedy, termin i co oznaczają?
Komentarzy (2)
Wiola
Dodano: 2015-03-12 09:34:00A kabaczek i cukinia to nie jedno i to samo, tylko inne nazwy?
Farmer
Dodano: 2015-03-18 12:17:01Nie. To nie są te same warzywa. Kabaczek posiada płożący pokrój, a cukinia krzaczasty.