
Malina Pokusa - ze względu na ogromne owoce nazywana królową wśród malin
Cięcie jeżyny jest, obok nawadniania i właściwego nawożenia, zabiegiem niezbędnym do uzyskania wysokich plonów. Technikę i termin cięcia należy dostosować do odmiany, którą mamy w naszym ogrodzie. Podpowiadamy, jak i kiedy przeprowadzić ten zabieg.
Bezpośrednio po posadzeniu wszystkie odmiany jeżyn zaleca się przyciąć 30 cm nad ziemią. Operacja ta służy wzmocnieniu systemu korzeniowego, który szybciej i silniej się rozrośnie, jeśli roślina nie będzie musiała odżywiać długich pędów.
Odmiany jeżyn owocujących na pędach dwuletnich mają pokrój płożący lub częściowo wyprostowany, dlatego należy prowadzić je przy podporach – w szpalerach, rozpięte w formie wachlarza, bądź przy słupkach. W przypadku jeżyn płożących, takich jak Thornless Evergreen, wygodna jest forma sznura, która daje możliwość oddzielenia pędów jednorocznych od dwuletnich: jedne przywiązuje się do drutów po prawej, drugiej po lewej stronie słupka. Jeżyna Reuben, która wydaje plon na pędach jednorocznych, ma sztywne pędy i może rosnąć bez podpór, o ile jej stanowisko jest zaciszne i nie występuje ryzyko łamania pędów przez wiatr.
Pierwsze cięcie krzewów plonujących na pędach dwuletnich przeprowadza się latem. Pędom wyrośniętym na 1,5-2 m należy skrócić wierzchołki, by pobudzić roślinę do rozkrzewienia się. Na początku kolejnego sezonu wegetacyjnego pęd główny jeżyny przycina się do wysokości ok. 1,7 m, pędy boczne natomiast – do 30-40 cm nad powierzchnią ziemi. Przycięcie pędów wegetatywnych sprawi, że siła wzrostu krzewu zostanie skierowana na tworzenie pędów owoconośnych i pąków, co sprzyja obfitemu plonowaniu. Kolejne cięcie jeżyn przeprowadza się dopiero po zbiorze owoców – usuwamy wtedy wszystkie pędy dwuletnie oraz nadmiar jednorocznych. Zapobieganie nadmiernemu zagęszczeniu roślin jest istotnym elementem profilaktyki przeciw chorobom i szkodnikom, a ponadto wpływa na wielkość plonu. Optymalna liczba pędów wegetatywnych wynosi 6 na 1 m bieżący szpaleru lub 5 na jeden palik.
Jeżyna Reuben, która plonuje na pędach tegorocznych, wymaga cięcia tylko raz w sezonie. Po zbiorze owoców wszystkie jej pędy należy wyciąć tuż przy gruncie.
Ponieważ większość odmian jeżyn nie wykazuje w polskich warunkach klimatycznych pełnej mrozoodporności, krzewy wymagają okrywania na zimę. W tym celu bezpośrednio po cięciu należy odwiązać pozostawione pędy z rusztowana i położyć je na ziemi, a następnie przykryć suchą słomą.
W przypadku jeżyn owocujących na pędach jednorocznych, przed nadejściem pierwszych mrozów warto przykryć pędy przycięte tuż przy ziemi kopczykiem, który w razie bezśnieżnej zimy ochroni karpę przed przemarznięciem.
Autor: Małgorzata Długosz
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl