Ceny i notowania jaj – 1-7 lutego 2016 r.
Jak zmieniają się ceny skupu i sprzedaży jaj? Ile ich eksportujemy i na jakim poziomie kształtuje się ich import? Przedstawiamy ceny i notowania jaj spożywczych z lutego 2016 r.
Ceny sprzedaży jaj spożywczych
W tym tygodniu jaja klasy A osiągnęły na polskim rynku następujące ceny: jaja kategorii wagowej XL kosztują aktualnie 38,92 zł/100 szt., staniały zatem o 4%; jaja kategorii L podrożały natomiast o 1% i osiągnęły cenę 32,72 zł/100 szt. Cena jaj zaklasyfikowanych do kategorii M ustaliła się na poziomie 27,40 zł/100 szt, spadła zatem o 4%. Jaja kategorii S osiągnęły natomiast cenę 22,91 zł/100 szt., co oznacza spadek o 5% w porównaniu do minionego tygodnia.
Ceny skupu jaj spożywczych do przetwórstwa
Jaja przeznaczone na rynek przetwórczy skupuje się w tym tygodniu po cenie 3 059 zł/t. Koszt jednej tony surowca spadł zatem o 2% w stosunku do zeszłotygodniowych notowań.
Handel zagraniczny
Wartość importu jaj na 2015 r. ukształtowała się na poziomie 23.654 tys. EUR, a do kraju sprowadzono 11.105 t surowca. Jednocześnie sprzedano za granicę 150.312 t jaj o łącznej wartości 161.274 tys. EUR. Dla porównania, w 2014 r. sprowadziliśmy 14.790 t jaj za sumę 26.295 tys. EUR i eksportowaliśmy 142.974 t jaj o łącznej wartości 140.360 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi