Ceny i notowania jaj – 29 lutego – 6 marca 2016 r.
Jak zmieniają się ceny skupu i sprzedaży jaj? Ile ich eksportujemy i na jakim poziomie kształtuje się ich import? Przedstawiamy ceny i notowania jaj spożywczych z przełomu lutego i marca 2016 r.
Ceny sprzedaży jaj spożywczych
W tym tygodniu jaja klasy A osiągnęły na polskim rynku następujące ceny: jaja kategorii wagowej XL kosztują aktualnie 41,74 zł/100 szt., podrożały więc o 1%; jaja kategorii L podrożały o 7% i kosztują 37,70 zł/100 szt. Cena jaj zaklasyfikowanych do kategorii M ustaliła się na poziomie 31,47 zł/100 szt, spadła zatem o 1%. Jaja kategorii S osiągnęły natomiast cenę 28,37 zł/100 szt., co oznacza wzrost o 22% w porównaniu do minionego tygodnia.
Ceny skupu jaj spożywczych do przetwórstwa
Jaja przeznaczone na rynek przetwórczy skupuje się w tym tygodniu po cenie 3 163 zł/t. Koszt jednej tony surowca spadł o 2% w stosunku do zeszłotygodniowych notowań.
Handel zagraniczny
Wartość importu jaj na 2015 r. ukształtowała się na poziomie 17 160 tys. EUR, a do kraju sprowadzono w zeszłym roku 37 044 t surowca. Jednocześnie sprzedano za granicę 234 450 t jaj o łącznej wartości 257 993 tys. EUR. Dla porównania, w 2014 r. sprowadziliśmy 23 394 t jaj za sumę 41 093 tys. EUR i eksportowaliśmy 207 427 t jaj o łącznej wartości 213 514 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi