Ceny i notowania mleka – 11-17 stycznia 2016 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka ze stycznia 2016 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc grudzień* wyniosła 117,52 zł/100 kg, odnotowano zatem jej stagnację w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca spadł o 7%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 1.225,58 zł/100 kg, w ciągu tygodnia odnotowano więc jej zastój. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego nie uległa zmianie i ustaliła się na poziomie 1.342,92 zł/100 kg. W tym tygodniu nie zmieniła się cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 715,82 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 967,73 zł/100 kg, jego cena uległa zatem stagnacji. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1.038,08 zł, czyli o 3% mniej niż w zeszłym tygodniu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1.048,02 zł/100 kg, nie odnotowano zatem zmian jego ceny.
Import mleka i produktów mleczarskich
W 2015 r. importowaliśmy 93.113 t mleka i śmietany zagęszczonej za cenę 216.972 tys. EUR (905.253 tys. PLN), 12.420 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 43.883 tys. EUR (183.514 tys. PLN) oraz 69.249 t serów i twarogów o łącznej wartości 238.308 tys. EUR (995.552 tys. PLN).
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął w 2015 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 130.263 t mleka i śmietany zagęszczonej za 257.912 tys. EUR (1.074.589 tys. PLN), 37.717 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 110.596 tys. EUR (462.356 tys. PLN) oraz 202.745 t serów i twarogów o łącznej wartości 543.289 tys. EUR (2.266.995 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi