Ceny i notowania mleka – 8-14 lutego 2016 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka z lutego 2016 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc grudzień* wyniosła 117,52 zł/100 kg, odnotowano zatem jej stagnację w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca spadł o 7%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 1.136,69 zł/100 kg, w ciągu tygodnia odnotowano więc jej zastój. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego spadła o 2% i ustaliła się na poziomie 1.300,53 zł/100 kg. W tym tygodniu o 1% spadła też cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 711,49 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 921,82 zł/100 kg, podrożało zatem o 1%. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1.010,84 zł, czyli tyle samo, ile tydzień temu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1.047,17 zł/100 kg, odnotowano zatem wzrost jego ceny o 1%.
Import mleka i produktów mleczarskich
W zeszłym roku importowaliśmy 103.429 t mleka i śmietany zagęszczonej za cenę 238.317 tys. EUR (995.983 tys. PLN), 13.562 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 48.047 tys. EUR (201.216 tys. PLN) oraz 75.339 t serów i twarogów o łącznej wartości 260.370 tys. EUR (1.089.286 tys. PLN).
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął w 2015 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 141.259 t mleka i śmietany zagęszczonej za 279.183 tys. EUR (1.165.023 tys. PLN), 40.827 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 119.499 tys. EUR (500.198 tys. PLN) oraz 221.515 t serów i twarogów o łącznej wartości 593.168 tys. EUR (2.479.045 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi