Ceny i notowania jaj – 8-14 lutego 2016 r.
Jak zmieniają się ceny skupu i sprzedaży jaj? Ile ich eksportujemy i na jakim poziomie kształtuje się ich import? Przedstawiamy ceny i notowania jaj spożywczych z lutego 2016 r.
Ceny sprzedaży jaj spożywczych
W tym tygodniu jaja klasy A osiągnęły na polskim rynku następujące ceny: jaja kategorii wagowej XL kosztują aktualnie 41,75 zł/100 szt., podrożały więc o 7% w stosunku do minionego tygodnia; jaja kategorii L podrożały również o 7% i kosztują 35,12 zł/100 szt. Cena jaj zaklasyfikowanych do kategorii M ustaliła się na poziomie 31,76 zł/100 szt, wzrosła zatem o 15%. Jaja kategorii S osiągnęły natomiast cenę 28,33 zł/100 szt., co oznacza wzrost o 28% w porównaniu do minionego tygodnia.
Ceny skupu jaj spożywczych do przetwórstwa
Jaja przeznaczone na rynek przetwórczy skupuje się w tym tygodniu po cenie 3 218 zł/t. Koszt jednej tony surowca wzrósł o 5% w stosunku do zeszłotygodniowych notowań.
Handel zagraniczny
Wartość importu jaj na 2015 r. kształtuje się na poziomie 23.654 tys. EUR, a do kraju sprowadzono w minionym roku 11.105 t surowca. Jednocześnie sprzedano za granicę 150.312 t jaj o łącznej wartości 161.274 tys. EUR (dane z listopada 2015 r.). Dla porównania, w 2014 r. sprowadziliśmy 14.790 t jaj za sumę 26.295 tys. EUR i eksportowaliśmy 142.974 t jaj o łącznej wartości 140.360 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi