Borowik szlachetny - Boletus edulis, Grzybnia

Porównaj

6.00 zł

  • Miejscowość:Warszawa
  • Kategoria:Archiwum, Pozostałe
  • Telefon:+4879646**** (pokaż cały)
  • Nazwa użytkownika:MushroomSeedsPl
  • Dodano: 18-10-18
  • Do końca: 25-10-18
Nowość 

Od niedawna na polskim rynku Firma Mushroom Seeds (УкрМицелий)!  

O firmie  

Mushroom Seeds - polskie przedstawicielstwo oficjalnego ukraińskiego producenta “УкрМицелий” wysokiej jakości grzybni, firmy z unikalną naukową przeszłością. To przedsiębiorstwo wiąże swoje pochodzenie z mikologicznym laboratorium przy Instytucie Botaniki UAN.   Od rozpadu ZSSR aż do dzisiaj trwa proces doskonalenia hodowli grzybów. Wszystko to co pomogło nam nie tylko przetrwać w burzliwych czasach, ale również przekształcić się w spółkę, która osiąga sukcesy na rynku.   Od listopada 2005 roku Mushroom Seeds sprzedaje w hurcie i w detalu materiał siewny grzybów własnej produkcji w szerokim asortymencie. Naszymi klientami są duże rolnictwa zajmujące się hodowlą grzybów i zwykli grzybiarze-amatorzy, uprawiający grzyby na własnych podwórkach. Agregat uprawno-siewny grzybni jest dostarczany na terenie całego kraju, a także za granicę.   Gwarantujemy jakość naszej grzybni. Przechodzi ona przez fazę dokładnej weryfikacji, każda nowa partia grzybni jest testowana przez naszych specjalistów, ponieważ chcemy żeby nasi klienci zbierali obfite plony i pozostali z nami przez długie lata.   Na stanie mamy wszystkie rodzaje grzybni! Jeśli w sklepie nie ma grzybni która ciebie interesuje, skontaktuj się z nami.  

Jesteś z nami — zawsze z grzybami!  

Cena grzybni na rynku w Polsce za 10 gram wynosi około 26 zł. Za to nasza firma oferuje konkurencyjną cenę 6 zł za 10 gram! Jesteśmy producentem i sprzedajemy bez pośredników. Sprzedajemy grzybnie w 100 g opakowaniach, jest to minimalna ilość która pozwala na dobre plony. Warto zaznaczyć że 10 gramowe opakowanie zawiera tak mało grzybni że prawdobodobieństwo wyrośnięcia grzybów jest równe 0. Wysyłamy nasz produkt od razu z laboratorium, który jest sprawdzany przez naszych specjalistów pod względem jakości i pakowany jest w odpowiednich warunkach.

  100 g – 60 zł  

Minimalna wartość zamówienia to 5 opakowań. Dostawa do 2 tygodni.
Opis

Borowik szlachetny (łac. Boletus edulis) należy do rodziny borowikowatych, rodzaj borowik. Czasem nazywany białym grzybem. 

W młodym wieku kształt kapelusza u borowika szlachetnego jest wypukła, ale na starość staje się praktycznie płaski. Jego średnica wynosi na różnych etapach wzrostu 5-40 cm. Powierzchnia kapelusza bywa gładka, ale również pomarszczona, a w trakcie suszy może pękać. Na krawędziach kapelusz skóra jest cienka i delikatna. Po deszczu powierzchnia staje lepka, a w czasie upałów jest matowa i sucha.   Kolor kapelusza jasno- lub ciemno-brązowy, może być biało-brązowy, rzadziej czerwono-brązowy lub żółto-brązowy, zawsze widoczny jest lekko cynamonowy odcień. Często kolor jest nie równy, z jaśniejszymi brzegami, a czasami widoczna jest wąska żółta lub biała oprawa. Miąższ jest gęsty, w młodym wieku biały, później staje się żółtawy.   Trzon borowika szlachetnego jest gładki, masywny, w baryłkowatej formie. Jego długość waha się od 2 do 25 cm, a obwód wynosi 2-15 cm. Kolor nóżki białawy, brązowy, a czasem czerwonawy. Czasami kapelusz i trzon są jednolitego koloru, a na trzonie znajduje się biała siateczka.   Borowik szlachetny rośnie w iglastych, mieszanych i liściastych lasach. Te grzyby mogą wchodzić w mikoryze z bardzo wieloma gatunkami drzew, ale w warunkach naturalnych preferują dęby, brzozy, sosny i świerki. W ogrodach, przy obecności wysokiej jakości grzybni, borowiki rosną pod drzewami owocowymi.   W smaku borowik szlachetny jest uważany za jeden z najlepszych spośród jadalnych grzybów. Można je gotować, smażyć, marynować i suszyć. Po wysuszeniu kolor grzybów się nie zmienia i pojawia się bardzo przyjemny zapach. Grzyby szuszone i mielone służą do urozmaicania potraw.   We Włoszech borowiki serwuje się na surowo w sałatkach, które doprawia się przyprawami, oliwą, parmezanem i sokiem z cytryny. Przygotowuje się z nich również sosy, które doskonale nadają się do pieczonych, mięsnych potraw.   Borowik zawiera substancje, które regulują działanie organizmu. Wyciąg ze świeżych grzybów hamuje nowotwór Ehrlicha i mięsaka.   W skład borowika wchodzą polisacharydy, które mają działanie przeciwzapalne, np. glukan i gluko galaktomannan stabilizują błony komórkowe i chronią płuca przed stanami zapalnymi. W Polsce badano polisacharydy tych grzybów, i okazało się, że mają działanie wzmacniające naczynia włosowate.   Borowiki zawierają również betaine, choline i herzenine, potrzebne ludziom z chorobą niedokrwienia serca. W tych grzybach znajduje się wiele cennych pierwiastków, takich jak fosfor, potas, białko.   Biały grzyb ma nie tylko wyjątkowe wartości odżywcze, stymuluje też produkcję soków trawiennych. Naukowcy badali wpływ różnych gatunków grzybów na trawienie (pieprznik, kozlarz, borowik dębowy), i stwierdzono, że to właśnie borowik szlachetny najlepiej stymuluje trawienie, pod tym względem jest lepszy nawet od rosółu.   Jeszcze w Starożytnym Rzymie wysoko ceniono te grzyby. Hodowane były w dużych ogrodach. Starożytni rzymianie zauważyli, że borowiki pomagają przy problemach skóry i chorobach żołądka. Kobiety za pomocą wyciągu z borowika szlachetnego używanego jako krem do twarzy, pozbywali się trądziku, zaskórników oraz śladów różyczki i ospy.   W niektórych częściach Włoch borowiki aktywnie stosuje się jako środek zwiększający potencję. Na Łotwie z tych grzybów leczą ból brzucha, dławice piersiową i skutki odmrożeń. W Chinach sproszkowane borowiki są stosowane przy napadach padaczki, relaksuje mięśnie i normalizuje przepływ limfy. Chińczycy pieczą borowiki z żeń-szeniem, co uważa się za danie sprzyjające płodności.   Na Rusi za pomocą wyciągu z białych grzybów leczy się rany i blizny. A także używa jako środek profilaktyczny w walce z rakiem.  

Grzybnia grzybów leśnych jest w dwóch rodzajach: 

1. Grzybnia żywa, świeża, podstawowa w ziarnach w opakowaniu przezroczystym blister/zipper, wielkoścć 8х12х3cm i waga 120-150 g (w zależności od wilgotności powietrza; grzybnia zyskuje i traci wilgotność). Okres przechowywania to 6 miesięcy, w temperaturze +2 do +6°C lub 1 miesiąc w temperaturze +23°c, pamiętając żeby nie przechowywać jej na słońcu. Wytrzymuje przez 10-14 dni w wyższej temperaturze, jeśli opakowanie jest szczelnie zamknięte.  

2. Grzybnia biologicznie suszona podstawowa w ziarnach, 100g w opakowaniu przezroczystym blister/zipper, wielkość 8х12х3cm. Okres przechowywania — nieograniczony.  

INSTRUKCJA UPRAWY GRZYBÓW LEŚNYCH  

Można uprawiać w ogrodach, parkach, lasach, szkółkach, szklarniach, na rabatkach, trawnikach itp.   1 opakowanie grzybni przeznaczone jest do posadzenia pod jedno drzewo na powierzchni 2,5-3m2, lub razem z jedną sadzonką drzewa, albo pod krzewem na powierzchni 2,5-3m2. Spulchnić ziemię pod drzewem i wykopać wgłębienie 5-15 cm w zależności od umiejscowienia korzeni przy powierzchni gleby. Rozsypać równomiernie grzybnie na całej spulchnionej powierzchni. Pokryć równomiernie podszyciem leśnym, zmieszanym z próchnicą . Na wierzch posypać ziemią uzyskaną ze spulchniania gleby. Zasadzić grzybnie można o każdej porze roku i pod wszystkimi gatunkami drzew. Grzybnie podlewamy podczas suszy około 10 l na 1m2. Grzyby pojawiają się wiosną i jesienią, ale po raz pierwszy nie wcześniej niż 5 miesięcy po posadzeniu. Czasami pierwszy zbiór może nastąpić w następny rok. Pierwszy zbiór to 350-500g/m2, kolejne 3,5-4,5 kg/m2. Grzyby wyrastają przez wiele lat, dopóki rośnie drzewo pod którym zostały wysadzone.   Można również sadzić grzyby zdolne do mikoryzy wraz z sadzonkami drzew. Grzybnie, na przykład borowików, lub innych grzybób, rozsypać równomiernie na dnie dołka i zasadzić sadzonkę, a dalej kontynuować sadzenie roślin, jak zwykle. Z jakimikolwiek leśnymi grzybami, zaleca się uprawę pieprznika! Pieprznik jest szeroko stosowany w medycynie ludowej, jak i w oficjalnej farmakologii. Po za tym grzyby te zawierają wiele substancji, które nie tylko warunkują jej właściwości lecznicze, ale również aktywnie walczą z chorobami grzybów, pleśniowymi grzybkami, które uniemożliwiają prawidłowy rozwój grzybni, robakami itp. W pieprznnikach prawie nigdy nie pojawiają się robaki (istnieje jeden rodzaj robaków, które je jedzą, ale spotyka się je bardzo rzadko). Grzyby rosnące obok mogą osiągać gigantyczne rozmiary i w nich także nie pojawiają się robaki. Grzybnia pieprzników "przygotowuje" miejsce dla docelowego grzyba, a następnie „opiekuje się nim” przez lata. Obok pieprznika świetnie czują się borowiki, prawdziwki, kozlarze, podgrzybki, mleczaje, jak zresztą wszystkie inne!   W pomieszczeniu grzyby można uprawiać tak jak pieczarki, tylko dosiewać jakąkolwiek wieloletnią trawę. Wyniki uprawy będą nieco gorsze, niż na otwartym terenie, ale hodowla jest możliwa.    


Promowane ogłoszenia

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki