Żywienie trzody chlewnej. Jakie efektywne i zbilansowane?
Rasy trzody chlewnej – przegląd i charakterystyka najlepszych
Zobacz także
W Polsce według wstępnych danych GUS w lipcu 2013 pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11129,4 tysięcy sztuk. Wyniki dotyczące wskaźników rozrodu, cech tucznych i rzeźnych potwierdzają wartościowość krajowego pogłowia.
Rasy trzody chlewnej dzieli się na rasy ojcowskie i mateczne, w zależności od cech przekazywanych potomstwu.
Rasy ojcowskie trzody chlewnej
Rasy ojcowskie powinny charakteryzować się bardzo dobrymi cechami tucznymi i rzeźnymi, ale także;
- Szybkim tempem wzrostu
- Dobrym wykorzystaniem paszy
- Dużą zawartością mięsa w tuszy i małym otłuszczeniem
- Łatwością w adaptacji do zmian środowiska
W Polsce najczęściej hodowane są 4 rasy ojcowskie i jedna linia syntetyczna
Duroc
Rasa ojcowska trzody chlewnej, sprowadzona do Polski w latach 70-tych XX wieku. Została wytworzona w USA drogą krzyżowań świń hiszpańskich, portugalskich i gwinejskich.
Wygląd
Duroc to świnia o średnich wymiarach ciała, mocnym kośćcu i umaszczeniu w odcieniach czerwieni (od jasnozłotej do ciemnoczerwonej). Uszy, opadają ku przodowi, nogi są dość długie i szeroko rozstawione.
Cechy tuczne i rzeźne
Świnie tej rasy mają szybkie tempo wzrostu (przyrost dzienny około 700 g), dobre wykorzystanie paszy, są odporne na stres. Średnia grubość słoniny wynosi około 9 mm. Mięso cechuje duży udział tłuszczu śródmięśniowego. Zawartość mięsa w tuszy kształtuje się na poziomie 61 %.
Cechy rozpłodowe loch
Mimo, że jest to linia ojcowska, również zwraca się uwagę na cechy rozpłodowe. Lochy tej rasy mają współczynnik 10,89 żywo urodzonych prosiąt, a odchowanych 10,14. Posiadają średnio 13 sutków.
Rasa ta jest wykorzystywana do krzyżowania towarowego, mieszańce uzyskują bardzo dobre parametry podczas oceny cech tucznych.
Hampshire
Wygląd
Świnia średniej wielkości, o szerokim grzbiecie, rozbudowanym zadzie i dość dużych szynkach. Hampshire mają stojące, średniej wielkości uszy, są umaszczone na czarno z białym, różnej szerokości pasem przebiegającym przez łopatki, brzuch i przednie kończyny.
Cechy tuczne i rzeźne
Średnie przyrosty tej rasy to 690 g dziennie, a średnia grubość słoniny to 8,2 mm. Zaletą jest to, że słonina rozkłada się równomiernie na całej powierzchni grzbietu. Zawartość mięsa w tuszy kształtuje się na poziomie 62 %. Rasę tą charakteryzuje dobre wykorzystanie paszy oraz szybkie tempo wzrostu.
Wadą tej rasy jest występowanie genu kwaśnego mięsa, który powoduje zmniejszenie wydajności rzeźnej o 10% i ilości białka w mięsie.
Cechy rozpłodowe loch
Liczba prosiąt żywo urodzonych to 11,23, a odchowanych 10,05. Liczba sutków u loch to 13,5.
Ta rasa trzody chlewnej jest używana w krzyżowaniach towarowych, tworząc wysokiej jakości mieszańce o dobrych cechach tucznych i rzeźnych.
Pietrain
Wygląd
Pietrain ma charakterystyczne nieregularne łaciate umaszczenie, często na białych plamach występują kępki rudych włosów. Ryj jest dość długi, prosty lub lekko załamany. Świnia ta posiada długi, szeroki grzbiet, mocno umięśnione łopatki oraz szynki („zad czteroszynkowy”). Na średniej wielkości głowie stoją krótkie uszy. Szyja bez widocznego podgardla, silnie umięśniona.
Cechy tuczne i rzeźne
Świnie tej rasy posiadają wybitne cechy tuczne i rzeźne, przewyższające parametrami inne rasy ojcowskie. Powierzchnia oka polędwicy (schab) jest o 30% większa, a wydajność rzeźna może być wyższa nawet o 7%.
Pietrain przyrastają dziennie 670 g, mają dobry współczynnik wykorzystania paszy, średnia zawartość mięsa w tuszy to 63%.
Wadą tej rasy jest brak odporności na stres (przepędy), transport oraz letnie upały. Występuje u nich gen stresu, mogący powodować zwiększenie liczby upadków.
Rasa ta jest wykorzystywana w krzyżowaniu towarowym oraz przy tworzeniu nowych linii syntetycznych. Stanowi największy procent w krajowej populacji trzody chlewnej.
Cechy rozpłodowe loch
Liczba prosiąt żywo urodzonych to 11,10, a odchowanych 10,38. Średnia liczba sutków to 13,94. Lochy charakteryzują się dobrymi cechami opiekuńczymi.
Linia syntetyczna 990
Jest to linia wytworzona w Polsce w Instytucie Zootechniki w Pawłowicach. Świnie tej linii mają różnorodne umaszczenie (biało czarne, łaciate, rude). Powstały z krzyżowania ras Hampshire, Duroc, Wbp i Pbz. Celem wyprodukowania tych osobników było podwyższenie wartości genetycznej osobników męskich. Po przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że można ją wykorzystywać w krzyżowaniach towarowych jako komponent ojcowski, ponieważ powstałe mieszańce mają bardzo dobre cechy tuczne i rzeźne. W krajowym pogłowiu ras ojcowskich są na drugim miejscu po Pietrain.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
-
14932 , 0 , 0 , 0 Inseminacja trzody chlewnej - jak prawidłowo przeprowadzić zabieg
-
10666 , 0 , 0 , 0 Jakie pasze dla trzody chlewnej? Podpowiadamy!