Pieprznik jadalny, Cantharellus cibarius. Grzybnia

Porównaj

5.00 zł

  • Miejscowość:Warszawa
  • Kategoria:Archiwum, Pozostałe
  • Telefon:+4879646**** (pokaż cały)
  • Nazwa użytkownika:MushroomSeedsPl
  • Dodano: 18-10-18
  • Do końca: 25-10-18
Nowość  

Od niedawna na polskim rynku Firma Mushroom Seeds (УкрМицелий)!  

O firmie  

Mushroom Seeds - polskie przedstawicielstwo oficjalnego ukraińskiego producenta “УкрМицелий” wysokiej jakości grzybni, firmy z unikalną naukową przeszłością. To przedsiębiorstwo wiąże swoje pochodzenie z mikologicznym laboratorium przy Instytucie Botaniki UAN.   Od rozpadu ZSSR aż do dzisiaj trwa proces doskonalenia hodowli grzybów. Wszystko to co pomogło nam nie tylko przetrwać w burzliwych czasach, ale również przekształcić się w spółkę, która osiąga sukcesy na rynku.   Od listopada 2005 roku Mushroom Seeds sprzedaje w hurcie i w detalu materiał siewny grzybów własnej produkcji w szerokim asortymencie. Naszymi klientami są duże rolnictwa zajmujące się hodowlą grzybów i zwykli grzybiarze-amatorzy, uprawiający grzyby na własnych podwórkach. Agregat uprawno-siewny grzybni jest dostarczany na terenie całego kraju, a także za granicę.   Gwarantujemy jakość naszej grzybni. Przechodzi ona przez fazę dokładnej weryfikacji, każda nowa partia grzybni jest testowana przez naszych specjalistów, ponieważ chcemy żeby nasi klienci zbierali obfite plony i pozostali z nami przez długie lata.   Na stanie mamy wszystkie rodzaje grzybni! Jeśli w sklepie nie ma grzybni która ciebie interesuje, skontaktuj się z nami.  

Jesteś z nami — zawsze z grzybami!  

Cena grzybni na rynku w Polsce za 10 gram wynosi około 26 zł. Za to nasza firma oferuje konkurencyjną cenę 5 zł za 10 gram! Jesteśmy producentem i sprzedajemy bez pośredników. Sprzedajemy grzybnie w 100 g opakowaniach, jest to minimalna ilość która pozwala na dobre plony. Warto zaznaczyć że 10 gramowe opakowanie zawiera tak mało grzybni że prawdobodobieństwo wyrośnięcia grzybów jest równe 0. Wysyłamy nasz produkt od razu z laboratorium, który jest sprawdzany przez naszych specjalistów pod względem jakości i pakowany jest w odpowiednich warunkach.  

1 opakowanie = 100 g – 50 zł

Minimalna wartość zamówienia to 5 opakowań. Mogą to być różne grzybnie, zachęcamy do zapoznania się z innymi naszymi ogłoszeniami.  Dostawa do 2 tygodni.

Opis  

Pieprznik jadalny (łac. Cantharellus cibarius), w niektórych regionach kurka żółta lub lisica  

U pieprznika kapelusz jest w kolorze ajerkoniakowym lub pomarańczowo-żółty (czasami blaknie do bardzo jasnego, prawie białego); wypukły, a kontury kapelusza najpierw lekko podwinięte, a następnie lejkowate, często o nieregularnym kształcie. Średnica 4-6 cm (do 10), sama kapelusz jest mięsisty, gładki, z pofałdowaną założoną krawędzią. Miąższ zwarty, sprężysty, w tym samym kolorze co kapelusz lub jaśniejszy, ze słabym owocowym zapachem i nieco ostrym smaku. Hymenofor u pieprznika jest w formie nieregularnej, składa się z grubych listewek daleko zbiegających na trzon, takiej samej barwy jak kapelusz. Zarodniki koloru żółtego. Trzon kurki zwykle tego samego koloru co kapelusz, podstawa zwężona, wyżej szersza i delikatnie łącząca się z kapeluszem, grubości 1-3cm i 4-7cm długości.   Ten bardzo popularny grzyb rośnie od początku lata (a często i pod koniec wiosny) do późnej jesieni w mieszanych lasach liściastych i iglastych. Czasami (zwłaszcza w lipcu) pojawia się w ogromnych ilościach. Szczególnie często spotyka się na mchu, w lasach iglastych. W domowej hodowli rośnie w cieniu drzew lub krzewów wielu gatunków.   Do pieprznika podobna jest lisówka pomarańczowa (Hygrophoropsis aurantiaca). Pomimo dużego podobieństwa nie należą do tej samej rodziny. Lisówka różni się od pieprznika, po pierwsze kolorem owocników, które są ciemniejsze i bardziej pomarańczowe. Trzon jest cieńszy, a blaszki są gęstsze, forma miąższu jest elastyczna i gumowata. U lisówki pomarańczowej kapelusz jest bardziej pomarańczowy, a nie żółty. Przy znajomości różnic, łatwo je odróżnić. Lisówka pomarańczowa jest przez niektórych też uważana za grzyb jadalny, ma ona swoich fanów. Są tacy którzy ją zbierają, a także hodują, jak i pieprznika.   Grzyby kurki nie są robaczywe ( z wyjątkiem szczególnych przypadków); czasem bardzo delikatnie gniją, wyraźnie zmieniając kolor i konsystencję w punkcie gnicia.  

Właściwości lecznicze pieprznika jadalnego  

Nie jest tajemnicą, że grzyby posiadają właściwości lecznicze. Spożywanie niektórych grzybów pozwala walczyć z rakiem. Wiele właściwości leczniczych ma również pieprznik.   Grzyby te zawierają dużo karotenu, o czym świadczy ich żółty kolor. Dzięki zawartości chinomanozy pieprzniki nie są narażone na ataki owadów i robaków, nie daje się ona rozwijać jajom pasożytów. Zawiera on wiele składników mineralnych i witamin (PP i B2, B1 i A), aminokwasów, dlatego są one bardzo pomocne w walce z chorobami oczu. Będą one również idealnym przysmakiem dla tych, którzy cierpią na takie choroby jak otyłość, pamiętając o ich odpowiednim przygotowaniu.   Zawierają cynk i miedź, które przyczyniają się do spadku radionuklidów w organizmie. Obecność dużej ilości prowitaminy D, zalicza te grzyby do naturalnych antybiotyków. Przyczyniają się one do regeneracji trzustki. Naukowcy już dawno odkryli lecznicze właściwości pieprznika: aktywnie walczą z komórkami nowotworowymi, a także zapobiegają rozwojowi gruźlicy i bakterii coli.   Suszone grzyby niszczą zarazki, robaki i innych pasożytów. Leczenie zapalenia wątroby typu c lub chorób wątroby w Europie odbywa się za pomocą ekstraktów z pieprznika. Nie można podważyć korzyści z tego płynących: zawarty ergosterol pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe. Dzięki  kwasowi trametonolinowy niszczą wirusa zapalenia wątroby. Suszone grzyby aktywnie wykorzystuje się w fungoterapii. W krajach zachodnich prowadzi się leczenie chorób wątroby właśnie tymi grzybami.   Jeszcze w dawnych czasach te grzyby były wykorzystywane do leczenia ropieni i czyraków, są one przydatne także w walce z anginą.   Firmy farmaceutyczne, znajdujące się w krajach zachodnich, przygotowują leki przeciwrobacze z tego grzyba. Zawierają one hitinmannoza, która do teraz jest używana w czystej postaci. Aby zachować właściwości lecznicze, należy pieprznika ususzyć i sproszkować. Można go używać również formie nalewki.   W czym jeszcze pomagają pieprzniki? Mają działanie immunostymulujące, a także działają przeciwnowotworowo. Grzyby są pomagają przy różnych stanach zapalnych.   Dzięki witaminie C pomagają w leczeniu chorób układu oddechowego. Pomagają również w walce z bezsennością, depresją, hemoroidami, zmniejszają zmęczenie, poprawiają wzrok i zapobiega chorobom serca.   Żeby pozbyć się robaków i pasożytów w naturalny sposób, można użyć prosty przepisu. Łyżeczka proszku zalać wódką (150 ml). Odstawić mieszaninę na 10 dni, każdego dnia wstrząsnąć. Nie trzeba jej przefiltrować. Spożywać nalewkę należy przed snem w ciągu 2 miesięcy po 2 łyżeczki.   Dzięki pierwiastkom selenu spożywanie tego grzyba wpływa na lepszą aktywność ruchową, ustają bóle głowy. Pierwiastek ten przyczynia się również do normalizacji pracy tarczycy, aktywacji komórek macierzystych.   Selen pozwala wydalać z organizmu produkty rozpadu, szkodliwe związki, a także toksyny.   Można jeszcze długo wyliczać korzystne właściwości pieprznika i podawać przepisy na receptury ludowe, jednak jest to temat na osobny artykuł.   Chcę tylko zwrócić uwagę na bardziej istotny aspekt, niektóre z tych substancji, które działają robakobójczo, chronią przed robakami i pasożytami również inne grzyby. Choć najczęściej hoduje się pieprzniki razem z borowikami, ale warto to robić również z innymi grzybami.  

Grzybnia grzybów leśnych jest w dwóch rodzajach:  

1. Grzybnia żywa, świeża, podstawowa w ziarnach w opakowaniu przezroczystym blister/zipper, wielkoścć 8х12х3cm i waga 120-150 g (w zależności od wilgotności powietrza; grzybnia zyskuje i traci wilgotność). Okres przechowywania to 6 miesięcy, w temperaturze +2 do +6°C lub 1 miesiąc w temperaturze +23°c, pamiętając żeby nie przechowywać jej na słońcu. Wytrzymuje przez 10-14 dni w wyższej temperaturze, jeśli opakowanie jest szczelnie zamknięte.  

2. Grzybnia biologicznie suszona podstawowa w ziarnach, 100g w opakowaniu przezroczystym blister/zipper, wielkość 8х12х3cm. Okres przechowywania — nieograniczony.  

INSTRUKCJA UPRAWY GRZYBÓW LEŚNYCH  

Można uprawiać w ogrodach, parkach, lasach, szkółkach, szklarniach, na rabatkach, trawnikach itp.   1 opakowanie grzybni przeznaczone jest do posadzenia pod jedno drzewo na powierzchni 2,5-3m2, lub razem z jedną sadzonką drzewa, albo pod krzewem na powierzchni 2,5-3m2. Spulchnić ziemię pod drzewem i wykopać wgłębienie 5-15 cm w zależności od umiejscowienia korzeni przy powierzchni gleby. Rozsypać równomiernie grzybnie na całej spulchnionej powierzchni. Pokryć równomiernie podszyciem leśnym, zmieszanym z próchnicą . Na wierzch posypać ziemią uzyskaną ze spulchniania gleby. Zasadzić grzybnie można o każdej porze roku i pod wszystkimi gatunkami drzew. Grzybnie podlewamy podczas suszy około 10 l na 1m2. Grzyby pojawiają się wiosną i jesienią, ale po raz pierwszy nie wcześniej niż 5 miesięcy po posadzeniu. Czasami pierwszy zbiór może nastąpić w następny rok. Pierwszy zbiór to 350-500g/m2, kolejne 3,5-4,5 kg/m2. Grzyby wyrastają przez wiele lat, dopóki rośnie drzewo pod którym zostały wysadzone.   Można również sadzić grzyby zdolne do mikoryzy wraz z sadzonkami drzew. Grzybnie, na przykład borowików, lub innych grzybób, rozsypać równomiernie na dnie dołka i zasadzić sadzonkę, a dalej kontynuować sadzenie roślin, jak zwykle. W pomieszczeniu grzyby można uprawiać tak jak pieczarki, tylko dosiewać jakąkolwiek wieloletnią trawę. Wyniki uprawy będą nieco gorsze, niż na otwartym terenie, ale hodowla jest możliwa.    

Promowane ogłoszenia

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki