![](/images/articles/560/50c517a2c4983a4b48aab0a2d7b43669-cytryniec-chinski.jpg)
Cytryniec chiński – charakterystyka i uprawa popularnej jagody pięciu smaków
Cytryniec chiński był wykorzystywany w ziołolecznictwie już kilka wieków przed naszą erą. Jest on cenną rośliną leczniczą, techniczną, konsumpcyjną i ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystuje się owoce i nasiona, a także liście i pędy.
Wszystkie części tej azjatyckiej rośliny zawierają olejki i przy rozcieraniu wydzielają delikatny korzenno-cytrynowy aromat. Zebrane na przełomie sierpnia i września owoce warto przeznaczyć na domową nalewkę, która jest najlepszym preparatem ułatwiającym detoks i odnowę całego organizmu.
Owoce cytryńca są kwaśne ze względu na dużą zawartość kwasu cytrynowego i jabłkowego, a przy tym małą zawartość cukrów, przez co mimo że nadają się do spożycia na surowo najlepiej smakują w przetworach. Jednym z najczęstszych zastosowań jagód cytryńca są nalewki, o ciekawym, nieporównywalnym do żadnej innej smaku, które wzmacniają organizm w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego, uspokajają, przyspieszają gojenie się ran i chronią wątrobę. Stosuje się je również przy niedokrwistości, chorobach nerek i płuc, takich jak astma czy zapalenie oskrzeli, czy chorobach układu pokarmowego.
Mają działanie wzmacniające organizm, gdyż uzupełniają dietę w karoteny, witaminę C i E, łatwo przyswajalne żelazo, magnez, fosfor, wapń i krzem. Za tak szerokie lecznicze zastosowanie tej rośliny odpowiada schizandryna, która ma działanie wzmacniające. Należy jednocześnie pamiętać, że preparatów, które mają w składzie cytryniec, nie mogą stosować osoby cierpiące na nadpobudliwość nerwową, bezsenność, nadciśnienie tętnicze i zaburzenia w pracy serca.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl