Cytryniec chiński – charakterystyka i uprawa popularnej jagody pięciu smaków
Cytryniec chiński – cenne właściwości owoców, szerokie zastosowanie i przepisy na przetwory
Zobacz także
- Cytryniec chiński – charakterystyka i uprawa popularnej jagody pięciu smaków
- Lecznicze nalewki z cytryńca chińskiego – ułatwiają naturalny detoks całego organizmu
- Słonecznik bulwiasty, topinambur - uprawa, zbiór, właściwości i wykorzystanie
- Nasiona czosnku niedźwiedziego - opis, zasady siewu i zbioru
Cytryniec chiński nazywany jest w Chinach jagodą o pięciu smakach, ponieważ jego owoc jest kwaśny, okrywa – słodka, nasiona – gorzkie i cierpkie, a wytwarzany z nich lek – słony.
Właściwości
Owoce cytryńca mają dość specyficzny smak przypominający cytrynę. Są kwaśne ze względu na dużą zawartość kwasu cytrynowego i jabłkowego, a przy tym małą zawartość cukrów. Ponadto zawierają wiele witamin, głównie witaminę C (400-600 mg w 100 g), mikroelementów, kwasów organicznych (cytrynowy, jabłkowy i winny), olejków eterycznych, ligninę i specyficzną substancję schizandrynę. Zaleca się włączenie ich do diety, gdyż uzupełniają dietę w karoteny, łatwo przyswajalne żelazo, magnez, fosfor, wapń i krzem.
Zastosowanie
Cytryniec chiński jest cenną rośliną leczniczą, techniczną, konsumpcyjną i ozdobną. Do celów leczniczych w medycynie ludowej używa się owoców i nasion. Nadają się one do spożycia na surowo, jednak najlepiej smakują w przetworach, takich jak soki, kompoty czy dżemy, które robi się po przetarciu jagód przez sito. Jagody cytryńca podobnie jak borówki zwiększają ostrość wzroku i poprawiają widzenie w ciemności.
Owoce można też suszyć lub dodawać do herbaty zamiast cytryny. Można też sporządzać z nich herbatki (wraz z dodatkiem kory i liści), które działają orzeźwiająco i wzmacniająco, lub nalewki, które wzmacniają organizm w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego, uspokajają, przyspieszają gojenie się ran i chronią wątrobę. Stosuje się je również przy niedokrwistości, chorobach nerek i płuc, takich jak astma czy zapalenie oskrzeli. Ponadto napary z cytryńca pije się w celu nasilenia skurczy porodowych. Chińczycy leczyli cytryńcem nawet przeziębienia i choroby układu pokarmowego.
Za tak szerokie lecznicze zastosowanie tej rośliny odpowiada schizandryna, która ma działanie wzmacniające. Należy pamiętać, że preparatów, które mają w składzie cytryniec, nie można używać przy nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, nadciśnieniu tętniczym i zaburzeniach w pracy serca. W przetwórstwie z jego owoców sporządza się również kisiel, napoje chłodzące i mieszanki herbaciane (szczególnie polecany w połączeniu z głogiem, dziką różą, aronią, czarnym bzem i hibiskusem), a w cukiernictwie nadzienie do cukierków.
Wszystkie części rośliny zawierają olejek eteryczny, który jest ceniony w perfumerii za delikatny korzenno-cytrynowy aromat. Owoce są używane do produkcji kwaśnych potraw i napojów (orzeźwiających kompotów, soków), nalewek oraz mieszanek herbacianych (polecam łączyć z głogiem, dziką różą, aronią, bzem czarnym, dereniem, hibiskusem); uzupełniają dietę w karoteny (prowitamina A), witaminę E, łatwo przyswajalne żelazo, magnez, fosfor, wapń i krzem.
czytaj dalej...Zobacz także
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl