Rdest kolankowy, szczawiolistny - opis, występowanie i zwalczanie
Rdestówka powojowata – uwaga na ten wijący chwast w uprawach!
Zobacz także
Rdestówka powojowata (daw. rdest powojowy) to natrętny chwast spowijający pola uprawne i będący utrapieniem rolników. Rośnie pospolicie na całym obszarze kraju, a na pola uprawne trafia wraz z obornikiem lub materiałem siewnym zawierającym jej nasiona. Gdy znajdzie się w uprawie, wówczas szybko wzrasta, zakorzenia się głęboko i zaczyna wić wzdłuż pola lub łodyg roślin uprawnych. Mimo szkodliwości, w uprawach rdestówka może być cennym składnikiem pasz.
Z ciekawostek godnych zapamiętania, dawniej wykorzystywano ją jako komponent do farbowania ubrań. W ludowym nazewnictwie rdest był określany jako wilec. Tę samą nazwę nosił powój polny, a zbieżność spowodowana była tym, że obie rośliny w stanie bezkwietnym są do siebie podobne i zapewne często były mylone. Niemniej rdestówka nie zawiera soku mlecznego, a jej łodyga skręca się w prawo, czyli odwrotnie niż u powoju. Wilec preferuje gleby piaszczyste, lekkie i średnie, ale nie kwaśne. Porasta miedze, nieużytki, śmietniki, ugory, ogrody. Jest chwastem segetalnym, zachwaszczającym zboża, len, uprawy okopowe, kukurydzę i grykę.
Charakterystyka
Rdestówka powojowata (Fallopia convolvulus (L.) jest gatunkiem z rodziny rdestowatych. Ma charakterystyczne pędy, które płożą się po ziemi lub owijają wokół łodyg innych roślin. Łodyga wilca jest kanciasta, wąska i szorstka. Korzeń sięga w głąb gleby, jest wrzecionowaty, powykrzywiany, z licznymi korzeniami bocznymi. Liście wyrastają na wyraźnych ogonkach, mają charakterystyczny sercowaty kształt i intensywny zielony kolor. Kwiaty rdestu wyłaniają się z kątów liści, są zielone, niepozorne, zebrane w luźne kłosy. Liście okwiatu są silnie ogruczolone. Rdestówka kwitnie od lipca do września. Z czasem wykształca się owoc w postaci trójgraniastego, matowego orzeszka, zaostrzonego na szczycie, o lekko chropowatej powierzchni. Jedna roślina wytwarza ok. 100‒300 czarnych nasion, okrytych szczelnie brązowymi pozostałościami po zalążni, z których każde zachowuje zdolność kiełkowania w glebie do 20 lat.
Szkodliwość
Rdestówka powojowata należy do roślin trujących, ponieważ zawiera flawonoidy: ramnazynę, rutynę, kwercytynę, olejek eteryczny i saponiny. Karmienie bydła świeżymi liśćmi niekorzystnie wpływa na zdrowie przede wszystkim koni oraz świń i prowadzi do zapalenia jelit. Tylko nasiona zmielone na mąkę mogą być używane jako domieszka do pasz i stanowić odżywczy pokarm dla ptactwa i bydła.
Zwalczanie
Rdestówka rzadko występuje masowo w uprawach, ale gdy się pojawi, jest dość uciążliwym chwastem, ponieważ dobrze znosi susze i niedostatki składników pokarmowych. Jako chwast jednoroczny, zachwaszcza głównie uprawy zbóż, kukurydzy i buraków. Progi szkodliwości nie są dokładnie opracowane, ale przewiduje się, że kilkanaście roślin na 1 m2. wpływa na obniżenie plonów. Z tego powodu bardzo ważna jest profilaktyka.
Przy odpowiednio wcześniej podjętych pracach, jesteśmy w stanie uniknąć wilca w naszych uprawach. W tym wypadku, działania ochronne polegają na systematycznym pieleniu oraz dbaniu o czystość materiału siewnego i obornika. Opryski chemiczne przeciwko rdestówce wykonujemy wyłącznie w razie konieczności. W tym celu, w uprawie buraków cukrowych możemy powschodowo zastosować Golden Etho 500 SC lub Pyramin Turbo 520 SC w dawce dzielonej. Pierwszy zabieg przeprowadzamy w fazie do dwóch liści, a drugi po tygodniu od pierwszego. W uprawach ziemniaków możemy wykorzystać herbicydy typu: Golden Pendi 330 EC, Pendigan 330 EC i Stomp 330 EC; w zbożach i kukurydzy ‒ Mustang 306 SE, a w cebuli z siewu ‒ Lontrel 300 SL.
Autor: Helena Kędra
Bibliografia:
Blecharczyk A., Skrzypczyk G., Swędrzyński A., „Podręczny atlas chwastów”, wyd. Medix Plus, Poznań 1995, s. 34.
Klaassen H., Freitag J., „Profesjonalny atlas chwastów”, wyd. BASF, Limburgerhof 2004 r., s. 122.
Hołubowicz-Kliza G., „Rolniczy atlas chwastów”, wyd. IUNG-PIB, Puławy 2002 r., s. 223
Paradowski A., „Atlas chwastów”, wyd. Plantpress, Kraków 2013 r., s. 160.
Tymrakiewicz W., „Atlas chwastów”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1976 r., s. 58.
Zdjęcie:
Autor: Rasbak; źródło: Wikipedia; licencja: CC-BY-SA-3.0.
ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
-
-
1952 , 1 , 0 , 0 Rdest ostrogorzki – trujący dla bydła chwast o pieprzowym smaku
Dodaj komentarz
Tagi
Rdest powojowaty Rdestówka powojowata Rdestówka powojowata - chwast Rdestówka powojowata - występowanie Rdestówka powojowata - charakterystyka Rdestówka powojowata - szkodliwość Rdestówka powojowata - zwalczanie Rośliny paszowe Wilec Chwasty segetalne Chwasty w zbożach Chwasty w lnie Chwasty w okopowych Chwasty w kukurydzy Chwasty w gryce Chwasty w ogrodach Fallopia convolvulusOgłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki