Rdest kolankowy, szczawiolistny - opis, występowanie i zwalczanie
Rdest ostrogorzki – trujący dla bydła chwast o pieprzowym smaku
Zobacz także
Rdest ostrogorzki jest rośliną o silnych właściwościach leczniczych, mimo to dla bydła jest trujący, a w uprawach niepożądany. Nazwa rdestu odnosi się do charakterystycznego ostrego i pieprzowego smaku rośliny, a inne pospolite nazwy to: pieprz polny i pieprz wodny. Rośnie pospolicie na całym niżu i niższych partiach gór. Porasta łąki, łęgi, zarośla, rowy, brzegi wód, wilgotne drogi i olszyny. Preferuje gleby mokre i podmokłe, lżejsze, żyzne, gliniaste, kwaśnie, bogate w azot. W uprawach zachwaszcza przede wszystkim koniczynę, ziemniaki i wilgotne ścierniska.
Charakterystyka
Rdest ostrogorzki (Polygonum hydropiper L.) to roślina jednoroczna, jara z rodziny rdestowatych, która dorasta do 1 m. Łodyga rdestu jest wyprostowana, rozgałęziona, zielona, na jesieni czerwieniejąca. Lancetowate liście o nieco pofalowanym brzegu otoczone są białawą lub żółta pochwą liściową i wyrastają na krótkich ogonkach. Mają do 10 cm długości i zwężają się u końców.
Kwiatostan składa się z pozornych, luźnych kłosów, które złożone są z drobnych, bladoróżowych kwiatów. Kłosy zwisają na szczycie lub umieszczone są w kątach wyżej położonych liści. Rdest kwitnie od lipca do października. Owce to trójkanciaste, drobne orzechy o brązowym kolorze i jajowatym kształcie. Siewki pojawiają się na wiosnę w cieplejszych okresach.
Szkodliwość dla bydła
Rdest ostrogorzki jest rośliną trującą. Zawiera flawonoidy: hiperozyd, ramnetynę, rutozyd, kwercetynę, persykarynę, izokwercetynę, garbniki, saponiny, a także kwas mrówkowy, octowy, walerianowy, maleinowy. Dodatkowo obecny w nim związek chemiczny poligodial, powoduje gorzki i piekący smak przypominający pieprz. Roślina jest niebezpieczna dla bydła, podczas żucia pojawiają się bąble w jamie ustnej zwierzęcia. Oprócz tego zjedzenie rdestu przez świnie, wywołuje u nich zapalenie przewodu pokarmowego i krwiomocz, a u koni silne osłabienie, bóle żołądka i biegunkę. Mleko krów karmionych pieprzem polnym jest trujące, ma niebieskawy kolor i nieprzyjemny smak, a obecne w zbożu nasiona rdestu nadają mące gorzki smak.
Zastosowanie w ziołolecznictwie
W ziołolecznictwie wykorzystuje się ziele rdestu ostrogorzkiego (Herba Polygoni hydropiperis), które dzięki zawartości związków flawinowych, wykazuje działanie przeciwkrwotoczne, moczopędne i przeciwzapalne. Zawarta w nim rutyna blokuje drobne krwawienia. Napary i wyciągi z ziela wzmacniają krzepliwość krwi i hamują niezbyt obfite krwawienia wewnętrzne. Ziele rdestu może być stosowane także pomocniczo przy zbyt długotrwałym i obfitym miesiączkowaniu, w leczeniu skazy krwotocznej i żylakach nóg. Ze względu na zawartość innych toksycznych substancji, powinno być przyjmowane tylko pod kontrolą lekarza.
Zbiór
W początkowym okresie kwitnienia ścina się górne, dobrze ulistnione pędy z kwiatostanami. Należy przy tym zwrócić uwagę, by nie pomylić pieprzu polnego z innym podobnym gatunkiem – rdestem plamistym, który ma prosto wzniesione kłosy i czarne plamy na liściach.
Profilaktyka i zwalczanie
Profilaktyczne działania zwalczające rdest ostrogorzki w uprawach, powinny polegać na:
- dbaniu o czystość materiału siewnego;
- usuwaniu wyrośniętych roślin;
- niszczeniu wschodów podczas starannej uprawy pożniwnej;
- unormowaniu wilgotności gleby;
- niedopuszczaniu do zbytniego zawilgocenia gleby.
Właściwym zabiegiem jest także wapnowanie, które powinno się przeprowadzić w okresie pożniwnym, na ściernisko. Zwalczanie chemiczne chwastu z zbożach może być przeprowadzone w fazie 2, 3 liści, przy użyciu herbicydów typu: Sekator 125 OD, Alister Grande 190 OD. W koniczynie natomiast możemy zastosować Basagran 600 SL.
Autor: Helena Kędra
Bibliografia:
Aichele D., Golte-Bechtle M., „Jaki to kwiat?”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1989 r., s. 366
Grzegorczyk S. (red.), „Rośliny zbiorowisk trawiastych”, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn 2010 r., s. 97
Hołubowicz-Kliza G., „Rolniczy atlas chwastów”, wyd. IUNG-PIB, Puławy 2002 r., s. 221
Kwaśniewska J., K. Mikołajczyk K., „Zbieramy zioła”, Wydawnictwa Akcydensowe, Warszawa 1986 r., s. 118
Mowszczowicz J., „Rośliny trujące”, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1972 r., s. 28
Tymrakiewicz W., „Atlas chwastów”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1976 r., s. 54
Zdjęcie:
Autor: I. Kenpei; źródło: Wikipedia; licencja: CC BY-SA 3.0.
ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
-
12445 , 0 , 0 , 0 Podagrycznik pospolity – okazały chwast sadów i ogrodów
-
6517 , 0 , 0 , 0 Niegroźny sporek polny – opis, występowanie i zwalczanie
Dodaj komentarz
Tagi
Rdest ostrogorzki Rdest ostrogorzki - chwast Rdest ostrogorzki - występowanie Rdest ostrogorzki - charakterystyka Rdest ostrogorzki - szkodliwość Rdest ostrogorzki - zwalczanie Pieprz polny Pieprz wodny Chwasty dwuliścienne Chwasty w koniczynie Chwasty w ziemniakach Polygonum hydropiper Rdest ostrogorzki - zastosowanie w ziołolecznictwieOgłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki