Wilczomlecz obrotny – trujący i trudny do wytępienia chwast
Mlecz zwyczajny – powszechny, wiosenny chwast. Sprawdź, jak go wytępić
Zobacz także
Mlecz zwyczajny znany jest przede wszystkim jako pospolity chwast. Kiedyś traktowany był jednak jako roślina jadalna o łagodnym i przyjemnym smaku. Uprawiano go w średniowieczu, nie tylko do celów spożywczych, lecz także leczniczych. Jego nazwy zwyczajowe wiążą się z dawnym zastosowaniem: mlecz warzywny, łoczyga warzywna i mlecz kapustny. Mlecz porasta pola, przydroża, miejsca ruderalne, rowy i nieużytki. Preferuje gleby wilgotne, zasobne w azot i składniki pokarmowe, próchnicze, piaszczyste i gliniaste. Zachwaszcza sady, ogrody, uprawy zbóż, buraki, kukurydzę, rośliny strączkowe oraz ziemniaki.
Charakterystyka
Mlecz zwyczajny (Sonchus oleraceus L.) to roślina jednoroczna, jara, czasem zimująca. Należy do rodziny astrowatych (złożonych). Osiąga wysokość od 30 do 90 cm. Rozgałęziona, naga łodyga jest gruba i pusta w środku, zawiera sok mleczny. Korzeń mlecza jest palowy, silnie rozgałęziony, wrzecionowaty. Pierwsze liście są nagie błyszczące, zielone, jajowato-okrągłe, następne wyrastające z ogonków, ostro ząbkowane, wydłużone i pierzastodzielne. Uszka u nasady górnych liści są odstające, liście dolne w nasadzie mają kształt strzałkowaty i obejmują łodygę. Brzegi liści są kolczasto ząbkowane.
Języczkowate kwiaty zebrane są w nieliczne koszyczki. Żółte kwiaty u dołu purpurowo pręgowane mają średnicę od 2 do 2,5 cm i 5 ząbków. Odcinki szypułek pokryte są wełnisto lub szczeciniasto-gruczołowato. Mlecz kwitnie od czerwca do października. Owoc to żółtobrunatne niełupki z puchem kielichowym zwężone u góry i u dołu, które mają po trzy żeberka. Jedna roślina wytwarza 4‒5 tys. nasion. Siewki pojawiają się wiosnę i z początkiem lata. Mlecz jest niechętnie zjadany przez zwierzęta w większej ilości ze względu na kolczaste liście. Często bywa mylony z mleczem polnym, od którego różni się systemem korzeniowym. U mlecza polnego już siewka ma rozgałęzienia, a później rozłogi, mlecz zwyczajny charakteryzuje się zaś silnym korzeniem palowym.
Zastosowanie w kuchni
Mlecz zwyczajny jest dobrym źródłem witaminy C. W kuchni można go używać na surowo do sałatek lub gotować i podawać jako jarzynę.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
Dodaj komentarz
Tagi
Mlecz zwyczajny - chwast Mlecz zwyczajny - charakterystyka Mlecz zwyczajny - występowanie Mlecz zwyczajny - szkodliwość Mlecz zwyczajny - zwalczanie Mlecz zwyczajny - zastosowanie w kuchni Mlecz warzywny Łoczyga warzywna Mlecz kapustny Sonchus oleraceus Chwasty dwuliścienne Chwasty w kukurydzy Chwasty w sadach Chwasty w ogrodach Chwasty w zbożach Chwasty w burakach Chwasty w strączkowych Chwasty w ziemniakachOgłoszenia premium
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Pomoc dla zadłużonych gospodarstw rolnych
2016 Ciągnik Kubota L3901 z ładowaczem i koparką
Sprzedam dużą ilość marchwi.
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki