![](/images/articles/560/4bca1e1125c824c4a2529a07d954901d-seler-albin.jpg)
Jak prawidłowo uprawiać seler? Odpowiadamy!
Odmiana selera Albin polecana jest szczególnie dla tych, którzy chcą się cieszyć smakiem świeżego selera przez całą zimę – po jesiennym zbiorze można z powodzeniem go przechować nawet przez dłuższy czas. Aż do wiosny nie traci swojego koloru, smaku i, co najważniejsze, wartości odżywczych.
To bardzo wczesna odmiana, która nadaje się do uprawy z przeznaczeniem na zbiór jesienny. Wyróżnia się dużą plennością i dobrą strukturą dość równego plonu. Większość zgrubień z jednej partii ma bardzo zbliżony rozmiar i kształt.
Są bardzo kształtne – kuliste, bez spłaszczeń i zniekształceń. Pod chropowatą, jasnobeżową lub piaskową skórką znajduje się biały miąższ bez przebarwień i rdzawych nalotów. Jest bardzo smaczny i jędrny, nie wytwarza pustych przestrzeni i nie wykazuje skłonności do parcenia.
To jedna z najbardziej polecanych odmian do uprawy towarowej. O jej popularności decyduje fakt, że bardzo dobrze się przechowuje. Z powodzeniem wytrzymuje nawet niskie temperatury, oczywiście odpowiednio zabezpieczona.
Po dłuższym czasie zachowuje smak, jędrność i kolor miąższu, w trakcie przechowywania nie traci swoich wartości odżywczych. Poleca się późne wysadzanie rozsad selera Albin na stałe miejsce i przeznaczenie go do zbioru jesiennego.
Jest to odmiana, która znajduje szereg zastosowań – można spożywać ją na surowo, dobrze sprawdza się także do produkcji przetworów.
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl