Jak prawidłowo uprawiać seler? Odpowiadamy!
Seler Albin – popularna odmiana towarowa o długim okresie przechowywania
Zobacz także
Odmiana selera Albin polecana jest szczególnie dla tych, którzy chcą się cieszyć smakiem świeżego selera przez całą zimę – po jesiennym zbiorze można z powodzeniem go przechować nawet przez dłuższy czas. Aż do wiosny nie traci swojego koloru, smaku i, co najważniejsze, wartości odżywczych.
Opis
To bardzo wczesna odmiana, która nadaje się do uprawy z przeznaczeniem na zbiór jesienny. Wyróżnia się dużą plennością i dobrą strukturą dość równego plonu. Większość zgrubień z jednej partii ma bardzo zbliżony rozmiar i kształt.
Są bardzo kształtne – kuliste, bez spłaszczeń i zniekształceń. Pod chropowatą, jasnobeżową lub piaskową skórką znajduje się biały miąższ bez przebarwień i rdzawych nalotów. Jest bardzo smaczny i jędrny, nie wytwarza pustych przestrzeni i nie wykazuje skłonności do parcenia.
Zastosowanie
To jedna z najbardziej polecanych odmian do uprawy towarowej. O jej popularności decyduje fakt, że bardzo dobrze się przechowuje. Z powodzeniem wytrzymuje nawet niskie temperatury, oczywiście odpowiednio zabezpieczona.
Po dłuższym czasie zachowuje smak, jędrność i kolor miąższu, w trakcie przechowywania nie traci swoich wartości odżywczych. Poleca się późne wysadzanie rozsad selera Albin na stałe miejsce i przeznaczenie go do zbioru jesiennego.
Jest to odmiana, która znajduje szereg zastosowań – można spożywać ją na surowo, dobrze sprawdza się także do produkcji przetworów.
Zobacz także
-
35405 0 0 0 -
-
-