Zestawienie odmian sałaty, czyli rzetelnie o różnych cechach i walorach smakowych
Sałata Lollo Rossa – smaczna odmiana wyróżniająca się czerwonymi brzegami liści
Zobacz także
Sałatę Lollo Rossa warto zasadzić z dwóch powodów – po pierwsze jest bardzo smaczna, po drugie, zasadzona w doniczce lub pojemniku na balkonie, przepięknie się prezentuje. Szczególną uwagę zwraca postrzępionymi, czerwonymi brzegami liści.
Opis
Lollo Rossa jest jedną z najłatwiej rozpoznawalnych sałat. Nie ma typowej główki, tworzy natomiast rozetę, która składa się z luźno ułożonych, dość dużych, kędzierzawych liści. Pojedyncza sałata jest dość duża – może ważyć od 250 do 300 gram.
Najbardziej charakterystyczną częścią rośliny są jej czerwone lub wiśniowe, postrzępione brzegi, pozostałą część liścia ma typowy dla sałat, zielony kolor. Jest to bardzo plenna odmiana o średnim okresie wegetacyjnym, czas od wysiania do zbiorów jest zależny od warunków i waha się między 45 a 50 dni.
Zastosowanie
Uprawa sałaty odmiany Lollo Rossa udaje się zarówno w warunkach amatorskich, jak i przemysłowych. Nie jest to odmiana przydatna do wczesnego siewu, z przeznaczeniem na pierwszy zbiór wiosenny, z powodzeniem można ją uprawiać później, nawet jesienią.
Jest to odmiana odporna zimno – znosi temperaturę w okolicach -5 stopni Celcjusza. Może być wysiewana na polu, ale udaje się także na balkonach i tarasach, gdzie spełnia bardziej funkcję rośliny ozdobnej niż warzywa.
Ze względu na swój atrakcyjny wygląd, często bywa używana do tworzenia kolorowych sałatek i dekoracji półmisków i talerzy.