Jak i kiedy siać seler korzeniowy i naciowy? Wyjaśniamy!

Sadzenie selera korzeniowego z rozsady Uprawa selera korzeniowego

Seler uprawiamy wyłącznie z rozsady, która do najprostszych nie należy, jeśli jednak czujemy się na siłach, by temu podołać, dowiedzmy się jak i kiedy się za to zabrać.

  • Seler korzeniowy

Wymagania

Seler najlepiej wschodzi w temperaturze 20-22°C, zaś prawidłowo rozwija w 15-18°C za dnia i 11-14°C w nocy, długo utrzymujące się chłody mogą powodować wybijanie w pędy kwiatostanowe (zwykle już po posadzeniu rozsady w pole).

Pomieszczenie, w którym będziemy produkować rozsadę, powinno być dobrze oświetlone. Pamiętajmy również, że seler powinno się podlewać wyłącznie letnią woda (20-25°C), stosowanie chłodniejszej sprzyja pojawianiu się choroby zgorzelowej.

W uprawie istotna jest również gleba, powinna być żyzna, próchniczna, bogata w składniki pokarmowe oraz dobrze utrzymująca wodę – seler ma wysokie wymagania wodne.

Termin i sposób siewu

Produkcję rozsady rozpocząć można od połowy lutego do początku marca wysiewając zaprawione nasiona do pojemników wypełnionych substratem torfowym lub do inspektu ciepłego. Materiał siewny wyłącznie delikatnie wklepujemy w podłoże, nie umieszczamy głęboko, gdyż do skiełkowania potrzebują dostępu do światła. Wschodów spodziewać się możemy już po 2-3 tygodniach od wysiewu. Jeśli chcemy przyspieszyć kiełkowanie przykryjmy podłoże przezroczystą folią.

Po wytworzeniu przez rośliny dwóch liści właściwych rozpoczynamy pikowanie – do tunelu foliowego lub w inspekcie, przyjmując rozstawę 5 x 5 cm. Siewki umieszczamy w taki sposób, by wierzchołek wzrostu znajdował się nad powierzchnią podłoża, nie uszczykujmy także znacznie korzenia palowego. Aby obsadzić 1 ha pola potrzeba ok. 100 g nasion.

Rozsadę możemy produkować również z punktowego wysiewu wprost do multiplatów, pomijając późniejsze pikowanie.

  • Seler naciowy

Wymagania

Seler naciowy wymaga podobnych warunków uprawnych co seler korzeniowy. Nie uprawiajmy go na glebie torfowej, gdyż może to sprzyjać wybijaniu w pędy kwiatostanowe.

Termin i sposób siewu

Produkcja rozsady selera naciowego przebiega podobnie jak w przypadku selera korzeniowego. Nasiona wysiewamy od połowy lutego do końca marca w rozstawie 5 x 5 (inspekt lub skrzynki). Możemy również umieszczać je w doniczkach ziemnych o 5-6 cm średnicy, przy produkcji w tunelu foliowym.

Po wyrośnięciu kilku liści właściwych przystępujemy do pikowania, warto rośliny na 2-3 przed wykonaniem tego zabiegu podlać i zacieniować. Aby obsadzić rozsada 1 ha pola potrzebujemy od 120 do 150 g nasion, z 1 g otrzymamy ok. 2000 roślin.

Produkcja rozsady selera korzeniowego trwa od 10 do 12, zaś naciowego od 6 do 10 tygodni.

Nasiona selera do siewu kupisz tu

Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa

Bibliografia:

  1. Biesiada A., Kędra K. „Seler korzeniowy” [w:] „Działkowiec” nr 2/2009, s. 45
  2. Dobrakowska-Kopecka Z., Doruchowski R. W., Gapiński M. „Warzywnictwo”, PWRiL, Warszawa 1999 r., s. 129-133; 174
  3. Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., „Warzywnictwo”, UWP, Wrocław 2007 r., s. 280-285; 352-355
  4. Krężel J. „Jaka rozsada?” [w:] „Działkowiec” nr 5/2010, s. 66
  5. Legańska Z., Balcerzak J., „Warzywnictwo”, Hortpress, Warszawa 2000 r., s. 249-255; 310-316

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki