
Pikowanie pomidorów - przybliżamy najlepsze metody produkcji rozsady
Seler uprawiamy wyłącznie z rozsady, która do najprostszych nie należy, jeśli jednak czujemy się na siłach, by temu podołać, dowiedzmy się jak i kiedy się za to zabrać.
Seler najlepiej wschodzi w temperaturze 20-22°C, zaś prawidłowo rozwija w 15-18°C za dnia i 11-14°C w nocy, długo utrzymujące się chłody mogą powodować wybijanie w pędy kwiatostanowe (zwykle już po posadzeniu rozsady w pole).
Pomieszczenie, w którym będziemy produkować rozsadę, powinno być dobrze oświetlone. Pamiętajmy również, że seler powinno się podlewać wyłącznie letnią woda (20-25°C), stosowanie chłodniejszej sprzyja pojawianiu się choroby zgorzelowej.
W uprawie istotna jest również gleba, powinna być żyzna, próchniczna, bogata w składniki pokarmowe oraz dobrze utrzymująca wodę – seler ma wysokie wymagania wodne.
Produkcję rozsady rozpocząć można od połowy lutego do początku marca wysiewając zaprawione nasiona do pojemników wypełnionych substratem torfowym lub do inspektu ciepłego. Materiał siewny wyłącznie delikatnie wklepujemy w podłoże, nie umieszczamy głęboko, gdyż do skiełkowania potrzebują dostępu do światła. Wschodów spodziewać się możemy już po 2-3 tygodniach od wysiewu. Jeśli chcemy przyspieszyć kiełkowanie przykryjmy podłoże przezroczystą folią.
Po wytworzeniu przez rośliny dwóch liści właściwych rozpoczynamy pikowanie – do tunelu foliowego lub w inspekcie, przyjmując rozstawę 5 x 5 cm. Siewki umieszczamy w taki sposób, by wierzchołek wzrostu znajdował się nad powierzchnią podłoża, nie uszczykujmy także znacznie korzenia palowego. Aby obsadzić 1 ha pola potrzeba ok. 100 g nasion.
Rozsadę możemy produkować również z punktowego wysiewu wprost do multiplatów, pomijając późniejsze pikowanie.
Seler naciowy wymaga podobnych warunków uprawnych co seler korzeniowy. Nie uprawiajmy go na glebie torfowej, gdyż może to sprzyjać wybijaniu w pędy kwiatostanowe.
Produkcja rozsady selera naciowego przebiega podobnie jak w przypadku selera korzeniowego. Nasiona wysiewamy od połowy lutego do końca marca w rozstawie 5 x 5 (inspekt lub skrzynki). Możemy również umieszczać je w doniczkach ziemnych o 5-6 cm średnicy, przy produkcji w tunelu foliowym.
Po wyrośnięciu kilku liści właściwych przystępujemy do pikowania, warto rośliny na 2-3 przed wykonaniem tego zabiegu podlać i zacieniować. Aby obsadzić rozsada 1 ha pola potrzebujemy od 120 do 150 g nasion, z 1 g otrzymamy ok. 2000 roślin.
Produkcja rozsady selera korzeniowego trwa od 10 do 12, zaś naciowego od 6 do 10 tygodni.
Nasiona selera do siewu kupisz tu
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl