Uprawa soczewicy w Polsce - odkrywamy sekrety agrotechniki

Uprawa soczewicy Soczewica

Soczewica - roślina strączkowa reprezentująca plemię wykowatych, jest bardzo popularna w krajach Europy Zachodniej (Hiszpania), Stanach Zjednoczonych i na Bliskim Wschodzie (Syria, Iran, Pakistan, Liban). Polscy konsumenci coraz lepiej znają soczewicę. Wszystko za sprawą dużej wartości odżywczej, wysokiej zawartości błonnika i białka, smakowitości, minimalnej ilości substancji antyżywieniowych w nasionach. Ponadto, nie wymagają moczenia przed gotowaniem, są o wiele bardziej delikatniejsze od nasion fasoli czy grochu. 

Soczewica charakteryzuje się, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe, wysoką zawartością białka, wynoszącą dla niektórych odmian nawet 33%. Jego przeważającą frakcją są globuliny. Nasiona posiadają niewielką ilość tłuszczu (2%), są bogate w skrobię (40%), dzięki czemu mogą być cennym substytutem ziemniaków w diecie. Wśród makroelementów dominują: potas, fosfor, magnez, wapń.

Uprawne odmiany soczewicy należą do dwóch podgatunków wyszczególnionych na podstawie wielkości nasion: forma drobnonasienna o MTN wynoszącej zaledwie 30g, forma wielkonasienna o MTN równej 60g. Roślina wykształca dość krótki, cienki korzeń palowy z dobrze rozwinięta masą korzeni bocznych. Ponadto, wchodzi w relacje w symbiotyczne z bakteriami Rhizobium legminosarum, zasiedlającymi brodawki zlokalizowane na korzeniach bocznych. Liście, podobnie jak u innych roślin z plemienia wykowatych, są parzystopierzaste (u niektórych odmian zakończonych wąsem). Płożąca, owłosiona łodyga często wylega. Kwiatostan- niewielkie grono, usytułowany jest w kątach liści. Soczewica kwitnie przez dłuższą część sezonu wegetacyjnego.

Wymagania siedliskowe

Roślina ma wysokie wymagania termiczne. Kiełkuje w temperaturze od 3 do 4 OC. Mimo to, znosi krótkotrwałe, nieszkodliwe przymrozki sięgające do -6OC. Aby wykształcić dorodne, zdrowe strąki, potrzebuje minimum 19OC. Dobrze radzi sobie z okresowymi niedoborami wody, przy czym formy drobnonasienne są bardziej odporne na susze. Soczewica to typowa roślina dnia długiego, która negatywnie reaguje na jego skrócenie. Odpowiednimi stanowiskami pod uprawę soczewicy są gleby zaliczane do kompleksów: pszennego wadliwego, żytniego bardzo dobrego i dobrego. W siedliskach bardzo żyznych roślina opóźnia dojrzewanie na skutek nadmiernego rozrostu części wegetatywnych.

Odmiany

Krajowy rejestr nie zawiera żadnej odmiany soczewicy. Wszystkie nasiona pochodzą z reprodukcji zagranicznej. W pracach hodowlanych dąży się do podwyższenia MTN, zmniejszenia stopnia rozgałęzień bocznych i wylegania, zwiększenia odporności na choroby grzybowe (szczególnie grzyby z rodzaju Fusarium).

Przedplon i uprawa roli

W uprawie soczewicy na nasiona dużą rolę odgrywa agrotechnika, która musi gwarantować najwyższą jakość plonów oraz sprawiać, że produkcja będzie opłacalna. Najlepszymi przedplonami dla soczewicy są zboża uprawiane 2- 3 lata po okopowych na oborniku. Należy unikać uprawy strączkowych oraz innych roślin bobowatych po sobie, ze względu na generowanie silnego zmęczenia gleby, obniżenia aktywności brodawek korzeniowych, kompensacji chwastów, chorób i szkodników. Przerwa w uprawie soczewicy na tym samym polu powinna wynosić co najmniej 4 lata.

Po zbiorze przedplonu trzeba dokładnie odchwaścić pole, ponieważ soczewica charakteryzuje się bardzo wolnym wzrostem początkowym. Pojawiające się  chwasty silnie konkurują z rośliną o wodę i składniki pokarmowe, osłabiają jej wzrost i rozwój, wpływają na obniżenie plonowania. Soczewica wymaga gleb lekkich i przewiewnych, dlatego wiosenne, przedsiewne zabiegi uprawowe ograniczają się wyłącznie do włókowania i bronowania.

Nawożenie

Soczewica wymaga sporej ilości fosforu (60 kg P2O5/ ha) i potasu (60- 120 kg K2O)/ha aplikowanych wczesną wiosną. Dzięki relacjom symbiotycznym z bakteriami brodawkowymi umożliwiającym wzbogacenie gleby w przyswajalne formy azotu, roślina potrzebuje niewielkich ilości tego pierwiastka (15-25 kg N/ ha), dostarczanych krótko przed siewem. Soczewica dodatnio reaguje na mikroelementy, głownie molibden. Pierwiastek wpływa na wzrost masy korzeni, plony nasion i zielonki.

czytaj dalej...

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki