Ceny i notowania mleka – 15-21 lutego 2016 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka z lutego 2016 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc styczeń wyniosła 114,76 zł/100 kg, odnotowano zatem jej spadek o 2% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca spadł o 6%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 1.105,62 zł/100 kg, w ciągu tygodnia doszło więc do jej spadku o 2%. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego nie uległa zmianie i ustaliła się na poziomie 1.308,45 zł/100 kg. W tym tygodniu nie zmieniła się cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 711,12 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 929,48 zł/100 kg, jego cena uległa zatem stagnacji. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1.003,96 zł, czyli tyle samo, ile tydzień temu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1.052,35 zł/100 kg, nie odnotowano zatem zmian jego ceny.
Import mleka i produktów mleczarskich
W zeszłym roku importowaliśmy 103.429 t mleka i śmietany zagęszczonej za cenę 238.317 tys. EUR (995.983 tys. PLN), 13.562 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 48.047 tys. EUR (201.216 tys. PLN) oraz 75.339 t serów i twarogów o łącznej wartości 260.370 tys. EUR (1.089.286 tys. PLN).
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął w 2015 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 141.259 t mleka i śmietany zagęszczonej za 279.183 tys. EUR (1.165.023 tys. PLN), 40.827 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 119.499 tys. EUR (500.198 tys. PLN) oraz 221.515 t serów i twarogów o łącznej wartości 593.168 tys. EUR (2.479.045 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi