Podbiał pospolity

Podbiał pospolity Podbiał pospolity

Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Podbiał pospolity. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.

Nazwa łacińska:

Tussilago farfara

Rodzina:

astrowate - Asteraceae

Kolor kwiatu:

żółty

Liście:

okrągłosercowate

Forma kwiatu:

kwiaty wielopłatkowe

Charakterystyka:

podbiał pospolity wytwarza rozgałęzione kłącze, z którego wyrasta pełzająca się łodyga. Pokrywają ją jajowate, brunatne liście o łuskowatym kształcie i ostrych końcach. Na wierzchołku łodygi osadzone są zwisające kwiatostany w postaci koszyczków. Zewnętrzne kwiaty języczkowate są bardzo wąskie i umieszczone w kilka rzędów. W środku koszyczka są kwiaty rurkowate. Po zakończeniu kwitnienia pojawiają się duże liście odziomkowe. Mają kolistosercowaty kształt blaszki o mocnym wcięciu u nasady. Brzegi są nierówno ząbkowane. Górna strona blaszki jest naga, zaś spodnia jest biało omszona.

Gleba:

gliniasta, słabo zarośnięta

Forma życiowa:

bylina, roślina zrosłopłatkowa

Roślina lecznicza:

tak

Roślina trująca:

nie

Roślina chroniona:

nie

Występowanie: 

brzegi wód, źródliska, wilgotne zbocza, przydroża, nasypy, ruiny, miejsca ruderalne

Okres kwitnienia:

od marca do kwietnia

Wysokość:

od 6 do 30 cm

Właściwości:

roślina ma właściwości lecznicze. Działa wykrztuśnie i pomaga przy chorobach dróg oddechowych.

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki