
Brzoskwinia Iskra - młoda polska odmiana o charakterystycznym słodko-kwaskowatym smaku
Brzoskwinia Inka to żółtomiąższowa polska odmiana deserowa. Traktuje się ją jako typowo przemysłową, ponieważ jest poszukiwana na rynku dzięki niesłabnącej dobrej opinii. Zradzane przez nią owoce przy odpowiedniej pielęgnacji mogą wyrosnąć na ponadprzeciętnie duże, co dodatkowo przyciąga konsumentów. Według naszych sadowników jest to jedna z najbardziej dochodowych odmian.
Drzewo rośnie silnie i wytwarza kulistą koronę. Ma ona regularny kształt z racji tego, że pędy wyrastają pod szerokimi kątami. Inka dorasta do 4 m wysokości i nawet 6 m szerokości. Średniej wielkości kwiaty są koloru różowego i uznaje się je za ozdobne.
Jeśli chodzi o owoce, to są one prawdziwie atrakcyjne. Zawsze wyrastają na dorodne okazy ważące ok. 100–160 g, a przy precyzyjnie wykonanym przerzedzaniu są w stanie osiągnąć nawet do 200 g. W kształcie są owalne. Ciekawe jest to, że ich ciemnożółta skórka nie będzie widocznie omszona, ale za to pokryje się pomarańczowoczerwonym rumieńcem w granicach od 30 do 50%. Miąższ z kolei jest koloru żółtokremowego i często minimalnie zabarwia się w okolicach pestki, od której bardzo dobrze odchodzi. Trzeba też dodać, że sama jego konsystencja jest zachęcająca – masłowa i soczysta. Brzoskwinie zradzane przez Inkę są po prostu aromatyczne i smaczne (w przeważającej części słodkie).
Inka potrzebuje światła i ciepła. Najlepiej zatem uprawiać ją na stanowiskach dobrze nasłonecznionych. Poza tym gleba, na której ją posadzimy, powinna być piaszczysta, próchnicza lub gliniasta, a do tego – lekko kwaśna, czyli o pH 5,5–6,5. W takich warunkach można zastosować podkładkę Syberian C. Jeżeli zaś będą one odrobinę gorsze, lepiej sięgnąć po brzoskwinię mandżurską.
Odmiana ta owocuje naprawdę obficie i regularnie. Zazwyczaj dojrzewanie brzoskwiń przypada pod koniec sierpnia, a konkretniej – między 18 a 24 sierpnia, choć zauważa się, że termin może się przesunąć na okres od 25 sierpnia do ok. 5 września. Inka jest zatem późniejsza względem odmiany Redhaven, czy nawet Reliance.
Istotnym jest fakt, że roślina ta wykazuje się dobrą odpornością na mróz, choć pąki kwiatowe poradzą sobie z nim odrobinę gorzej. Temperaturę graniczną wyznacza się zatem w okolicach -18°C lub -20°C. Na szczęście jednak Inka jest w stanie w miarę łatwo zregenerować się po nawet dosyć ciężkiej zimie.
Brzoskwinia Inka nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory czy soki. Warto wiedzieć, że z jej pestek produkuje się olejki do masażu, które zachwycają lekko migdałowym zapachem.
Autor: Dagmara Deska
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl