
Burak Czerwona Kula - najbardziej popularna odmiana buraka ćwikłowego
Burak ćwikłowy Egipski najlepiej sprawdza się w uprawie przeznaczonej na najwcześniejszy zbiór i sprzedaż w pęczkach. Nadaje się do bezpośredniego zaopatrywania rynku, nie jest natomiast szczególnie polecany do przetworów.
Ta bardzo wczesna odmiana buraka ćwikłowego najlepiej sprawdza się do najwcześniejszej uprawy. Cieszy się dużym zainteresowaniem wśród producentów nowalijek i pęczków warzyw.
Burak Egipski tworzy sporych rozmiarów korzenie o kulistym, ale mocno spłaszczonym kształcie, które mają dobrze wybarwiony na czerwono miąższ i ciemnoczerwoną skórkę. W przekroju, zwłaszcza w przypadku większych egzemplarzy, można dostrzec wyraźnie zaznaczone pierścienie.
Burak Egipski jest niezwykle smaczny, dlatego szczególnie często bywa wykorzystywany do bezpośredniego spożycia. Jego korzenie raczej nie nadają się do przetworzenia, za to z powodzeniem można je przechować nawet przez dłuższy czas.
Posiane bardzo wcześnie pod osłonami nadają się na wczesną wiosnę, na zbiór pęczkowy. Wysiane później, w maju bezpośrednio do gruntu mogą być wykorzystane do zbioru letniego lub jesiennego i mogą zostać zakopcowane lub zabezpieczone w inny sposób na zimę. W przechowywaniu nie tracą swojego koloru ani jędrności.
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl