
Kiedy siać rzodkiewkę? Podpowiadamy, co robić, by zapewnić sobie duże plony
Burak ćwikłowy jest niezastąpionym składnikiem naszej polskiej kuchni. Ćwikła, sałatki czy barszcz to smaki, które towarzyszą nam od dzieciństwa. Buraki są warzywnym rarytasem bogatym w cenne składniki odżywcze i znajdującym zastosowanie w medycynie naturalnej.
Buraki możemy uprawiać niemal na wszystkich rodzajach gleb, chociaż najbardziej preferują one gleby gliniaste. Buraki lubią gleby zasobne w fosfor i potas, są bardzo wrażliwe na odczyn gleby – tolerują jedynie te z pH powyżej 6,0. Dobrymi przedplonami dla buraka są pszenica i jęczmień, korzystne są też stanowiska po grochu i warzywach. Lubią umiarkowaną suszę na początku wzrostu, a jesienią słoneczną i ciepłą pogodę. Nie lubią nadmiaru wilgoci i niedoboru pierwiastków, praktycznie nie wschodzą na glebach kwaśnych.
Przed siewem warzywa należy pamiętać o starannej uprawie ziemi. Grządkę trzeba dokładnie przekopać jesienią, a przed siewem dodatkowo spulchnić jej zaskorupiałą powierzchnię. Najlepszym terminem na pierwszy siew jest moment, gdy gleba będzie mieć temperaturę 8-10o C – w naszym klimacie jest to mniej więcej początek kwietnia. W kwietniu wysiewa się buraki z przeznaczeniem na wczesny zbiór, w maju – na użytek letni i jesienny, natomiast w czerwcu – na przechowywanie zimowe.
Nasiona wysiewa się w rzędach odległych os siebie o ok. 30-40 cm na głębokość ok. 1-3 cm. Norma wysiewu jest zależna od konkretnej odmiany warzywa, ale średnio wysiewa się ok. 1,2-1,5 g nasion na 1 m2. Podczas okresów suszy w czasie kiełkowania warzywa lub w fazie zasadniczego wzrostu trzeba regularnie je podlewać, gdyż wilgoć zapewnia młodym roślinom prawidłowy rozwój.
Należy przy tym pamiętać, że odmiany o korzeniach kulistych rosną znacznie szybciej niż te z walcowatymi korzeniami. Najsmaczniejszymi soczystymi bulwami o owocowo-słodkim miąższu możemy się cieszyć dosyć wcześnie, gdy tylko osiągną średnicę kilku centymetrów. Po wschodach, gdy rośliny rosną zbyt gęsto, przerywamy je, pozostawiając bulwy co 6-10 cm.
Do końca drugiej połowy lipca można również wysiewać nasiona buraków przeznaczonych na botwinę i do konserwowania buraków w całości. Nasiona wysiewamy wtedy w ilości ok 2 g/m2 w rozstawie rzędów co 25-30 cm.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl