Jabłoń Piros – najpopularniejsza letnia odmiana dająca obfite zbiory!

Jabłoń Piros jest obecnie jedną z najpopularniejszych odmian letnich, których już samych z siebie jest o wiele mniej niż tych jesiennych czy zimowych. W Polsce uprawia się ją coraz chętniej już od końca lat 80., mimo że wciąż jej udział w produkcji sadowniczej jest stosunkowo niewielki. Jej powstanie zawdzięczamy skrzyżowaniu odmiany Helios z odmianą Apollo, czego dokonał zespół z Instytutu Sadownictwa Dresden–Pillnitz.

Drzewo

Jabłoń ta wyrasta na drzewo o sztywnych konarach i luźnej koronie. Cechuje się małą liczbą krótkopędów, ale bez problemu zawiązuje na nich pąki. Wzrost Pirosa można określić jako średnio silny (warto też zaznaczyć, że znacząco słabnie on na etapie owocowania). Drzewo to bardzo łatwo daje się też formować – zaleca się przerzedzanie zawiązków, a później – przyginanie gałązek. Najlepiej stosować w jego przypadku podkładki karłowe i półkarłowe oraz sadzić je w pobliżu takich zapylaczy, jak Discovery, James Grieve czy Summerred.

Przycinanie i zabiegi pielęgnacyjne

Kiedy w maju zaczną wyrastać nowe liście, należy dokonać ostatnich przycięć. Dłużej, bo aż do połowy lata, wycinać można tylko te odnogi, które usychają lub ich wzrost zatrzymał się z powodu przemarznięcia zimą. Zachowuje się zaś pędy zakończone pąkami. Świetny efekt da także skrócenie gałęzi, które wyrosły poza obrys korony – sprawi to, że w ich miejsce wyrosną ok. 30-centymetrowe pędy, które zrodzą owoce w nadchodzącym sezonie. Na wiosnę dobrze też wyściółkować glebę wokół tej odmiany jabłoni, aby uchronić ją przed ewentualną suszą latem.

Owoce

Piros rodzi jabłka typowo deserowe i raczej małe, ale przy odpowiedniej pielęgnacji (wcześniej wspomniane przerzedzanie zawiązków) można doprowadzić do ich powiększenia się. Owoce te zachwycają swoją soczystością i kruchością oraz słodko-kwaśnym smakiem. Kształtem przypominają zielonkawożółtą spłaszczoną kulę okraszoną bardzo mocno czerwonym rumieńcem.

Zbiór i przechowywanie

Jabłoń ta obradza regularnie co roku niezwykle obficie – wymagany jest nieraz aż trzykrotny zbiór jej owoców, zazwyczaj w połowie sierpnia. W chłodni przechowamy je niestety tylko kilka tygodni – góra do września – ale nie stanowi to dużego problemu, ponieważ nadają się one do spożycia od razu po zerwaniu.

Odporność

Najważniejszą cechą tego drzewa jest silna odporność na mróz – bez problemu przetrwa nawet w dosyć zimnych rejonach Polski czy miejscach charakteryzujących się obniżeniami terenu. Oprócz tego wykazuje się brakiem podatności na choroby takie jak parch czy mączniak, ale potrafi niestety ulec zarazie ogniowej, na którą należy szczególnie uważać po wszelkich gradobiciach. Najważniejsze jest jednak to, że jabłoń Piros – między innymi ze względu na swoje właściwości mrozoodporne – nadaje się zarówno do uprawy towarowej, jaki i do uprawy amatorskiej w przydomowych czy działkowych ogródkach.

 

 

Autor: Dagmara Deska

Bibliografia:

Czarnocka A. (red.), „Program ochrony roślin sadowniczych 2014”, wyd. Hortpress, Warszawa 2014 r., s. 114.

Dereń D., „Piros – nowa, odporna odmiana jabłoni” [w:] „Mój Piękny Ogród”, nr 5/2010 r. s. 70.

Hodun G., „Z kolekcji letnich odmian jabłoni” [w:] „Działkowiec”, nr 8/2009 r., s. 45.

Klimek G., „Sadownictwo”, cz. 2, WSiP, Warszawa 1997 r., s. 25, 32.

Lipa T., Szot I., „Odmianoznawstwo jabłoni”, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin 2012 r., s. 74.

Mika A., „Cięcie drzew w sadach intensywnych”, wyd. Hortpress, Warszawa 2012 r., s. 82.

 

 

JABŁKA – JEDNE Z NAJPOPULARNIEJSZYCH OWOCÓW! JEDNAK CZY ZNASZ WSZYSTKIE SEKRETY, KTORE SKRYWAJĄ? [QUIZ]

[1/13] Ile lat może dożyć jabłoń uprawiana w sprzyjających warunkach?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki