Wybieramy najlepsze odmiany jabłoni

Jabłka odmiany Gala Jabłoń odmiany Delikates

Od lat w naszych domach jadane są jabłka. Mówi się, że owoce te powinny być spożywane codziennie. Chyba każdy zna przysłowie „Jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”. Nie dość, że oczyszczają jelita z resztek pokarmowych, regulują florę bakteryjną, to neutralizują toksyny w organizmie. Zawierają wszystkie potrzebne w diecie witaminy i sole mineralne.

Jabłoń jest rośliną obcopylną. Do zawiązania owoców potrzebuje zapylenia obcym pyłkiem. Należy pamiętać, aby nie prowadzić uprawy tylko jednej odmiany, licząc, że może jabłonie u sąsiada zapylą nasze. Zaleca się uprawę dwóch lub trzech wzajemnie zapylających się odmian w sadzie. Najlepiej utrzymywać proporcję 1 drzewo zapylające na 10–20 drzew uprawianych.

Wybór odmiany

Wybór odmiany jabłek do produkcji towarowej jest uzależniony przede wszystkim od wymogów rynku. Z roku na rok zmienia się popyt na dane odmiany. Obecnie największe znaczenie ma sprzedaż jabłek w supermarketach. Konsumpcja owoców stale wzrasta.

Ważnymi cechami odmianowymi zarówno w produkcji towarowej, jak i w ogrodach przydomowych są jakość owoców i plenność oraz odporność na choroby grzybowe, w szczególności parcha. Odporność na choroby jest szczególnie ważna w uprawie w sadach przydomowych. Zmniejsza to liczbę zabiegów chemicznych.

W Polsce dostępnych jest kilkadziesiąt odmian jabłoni. Poniżej znajduje się opis wybranych i polecanych do uprawy. Rozróżnione są one ze względu na porę dojrzewania.

Odmiany letnie

Discovery. Wyhodowana w Wielkiej Brytanii. Wzrost średni. Zawiązuje średniej wielkości owoce, wyrównane, kuliste, o gładkiej, jasnożółtej skórce pokrytej czerwonym, rozlanym rumieńcem. Owocuje corocznie, zbiór kilkukrotny. Owoce dojrzewają w połowie sierpnia. Można przechowywać w chłodni do końca września. Średnio wrażliwa na mróz, mało wrażliwa na parch i mączniaka. Owoce deserowe. Dobra odmiana do ogrodów działkowych i przydomowych.

Zapylacze: Oliwka Żółta, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Szampion

Geneva Early. Wyhodowana w Stanach Zjednoczonych. Niezbyt silnie rośnie. Wytwarza średniej wielkości, kuliste, delikatnie spłaszczone, smaczne owoce pokryte błyszczącą skórką. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie. Owoce dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Krótko się przechowuje. Podatna na choroby, za to odporna na mróz. Owoce deserowe. Niepolecana do ogrodów działkowych i przydomowych ze względu na wymaganą dużą liczbę zabiegów ochronnych.

Zapylacze: Discovery, James Grieve, Idared, Paulared

James Grieve. Odmiana słabo rosnąca. Owoce są średniej wielkości lub duże, stożkowato-kuliste o gładkiej, zielonożółtej skórce z czerwonoróżowym rumieńcem. Bardzo smaczny, soczysty, słodko-kwaśny miąższ. Wcześnie owocuje, owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Plonuje corocznie. Owoce mogą być przechowywane w chłodni do końca października. Deserowe oraz z przeznaczeniem na przetwory. Wytrzymała na mróz oraz odporna na parch i mączniaka. Polecana przede wszystkim do ogrodów działkowych i przydomowych. Doskonały zapylacz.

Zapylacze: Oliwka Żółta, Discovery, Antonówka Zwykła, Koksa Pomarańczowa

Oliwka Żółta (Papierówka). Stara odmiana. Pochodzi z krajów nadbałtyckich. Początkowo silnie rosnąca, później średnio. Wcześnie kwitnąca. Zawiązuje małe lub średniej wielkości owoce o zmiennym kształcie, często stożkowate, delikatnie żebrowane. Skórka jest gładka, cienka, początkowo jasnozielona, później białożółta. Miąższ soczysty, kwaskowaty, smaczny. Owoce dojrzewają pod koniec lipca. Owocuje przemiennie. Ważne jest przerzedzanie zawiązków. Odmiana wytrzymała na mróz, mało podatna na parch i mączniaka. Owoce deserowe.

Zapylacze: Antonówka Zwykła, James Grieve, Koksa Pomarańczowa

Odmiany jesienne

Antonówka Zwykła. Stara odmiana pochodzenia rosyjskiego. Początkowo słabo rosnąca, w późniejszych latach silniej. Późno wchodząca w okres owocowania. Owoce średnie lub duże, zmiennego kształtu, o skórce początkowo jasnozielonej, później zielonożółtej. Smaczny, kwaskowaty miąższ. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia i na początku września. Mogą być przechowywane do końca listopada. Owoce deserowe, także z przeznaczeniem do przetwórstwa. Wytrzymała na mróz, mało podatna na parch i mączniaka. Doskonała do ogrodów działkowych i przydomowych. Stosowana jako podkładka do szczepień.

Zapylacze: Oliwka Żółta, James Grieve

Koksa Pomarańczowa. Stara odmiana. Wyhodowana w Wielkiej Brytanii. Początkowo silny wzrost, później słabnący. Owocowanie przemienne. Wytwarza owoce małe lub średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone, o grubej, delikatnie ordzawionej skórce. Miąższ bardzo smaczny, słodko-kwaśny. Dojrzewanie owoców następuje w drugiej połowie września. Mogą być przechowywane w chłodni do grudnia, nawet do stycznia. Wrażliwa na mróz i mączniaka, mało podatna na parch. Trudna w uprawie. Owoce deserowe.

Zapylacze: Oliwka Żółta, Discovery, Antonówka Zwykła, James Grieve

czytaj dalej...

JABŁKA – JEDNE Z NAJPOPULARNIEJSZYCH OWOCÓW! JEDNAK CZY ZNASZ WSZYSTKIE SEKRETY, KTORE SKRYWAJĄ? [QUIZ]

[1/13] Ile lat może dożyć jabłoń uprawiana w sprzyjających warunkach?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki