Jabłoń Malinowa Oberlandzka zachwyca karminowymi smacznymi owocami!
Jabłoń Szampion – popularna czeska odmiana, dobra do każdego rodzaju uprawy
Zobacz także
Jabłoń Szampion to jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian na rynku polskim. Co więcej, można śmiało powiedzieć, że zajmuje na nim dosyć ważną pozycję. Jest bardzo dobrze znana przeciętnemu konsumentowi, ale często pod przekręconą nazwą – Champion. Swoją atrakcyjność zawdzięcza także temu, że nadaje się do wszelkich rodzajów upraw: towarowej, przydomowej i amatorskiej, a także ekologicznej. Uzyskano ją w latach 70. w Czechach poprzez krzyżówkę jabłoni Golden Delicious z Koksą Pomarańczową.
Uprawa i przycinanie
Z racji tego, że jabłoń ta ma skłonność do nadmiernego owocowania na podkładkach karłowych M.9, powinno się przerzedzać jej zawiązki i stosować cięcie prześwietlające i odmładzające. W tym wypadku najlepiej zasadzić ją w rozstawie 4 × 1,25 m. Jeżeli zaś chodzi o podkładki półkarłowe M.26, to najlepiej zastosować rozstęp 4 × 2,5 m. Żyzna gleba wpłynie na plenność, a poza tym – na rozbudowanie się systemu korzeniowego, co będzie hamowało gwałtowny wzrost Szampiona w pierwszych latach po posadzeniu.
W późniejszym okresie siła drzewa słabnie. Będzie się ono charakteryzowało mało zagęszczoną koroną, ale pełną krótkopędów, przez co osiągnie ona kształt stożka. Pąki wystąpią i na pędach starych, i na tych rocznych. Pojawiać się jednak będą stopniowo, co wpłynie korzystnie na to, ile z nich przetrwa przymrozki.
Owoce
Szampion zapewni coroczne i obfite zbiory jabłek nadających się idealnie do przetworów oraz do celów deserowych. Owoce będą duże, o aromatycznym, i raczej luźnym, kremowobiałym miąższu. Ogólnie w smaku będą słodkie, wyraźnie winne. Ich zielonożółta skórka pokryje się w większości paskowanym rumieńcem, będzie jednak dosyć sucha. Trzeba o tym pamiętać w fazie przechowywania, ponieważ jabłka te będą mogły bardzo łatwo zwiędnąć.
Zbiór i przechowywanie
Niestety, mimo tego, że jabłoń Szampion jest odmianą zimową, jest tak naprawdę bardzo wrażliwa na mróz, dlatego nadaje się do uprawy tylko w cieplejszych rejonach Polski. Dojrzałość zbiorczą osiągnie w drugiej połowie września lub na początku października, ale – jeśli chcielibyśmy przedłużyć okres przechowalniczy – owoce będzie można zerwać wcześniej. Do zjedzenia będą gotowe już kilka dni później. W chłodni możemy je składować do lutego, najdalej – do kwietnia (ale tylko w następujących kontrolowanych warunkach: 1°C, 3% O2, 5% CO2).
czytaj dalej...JABŁKA – JEDNE Z NAJPOPULARNIEJSZYCH OWOCÓW! JEDNAK CZY ZNASZ WSZYSTKIE SEKRETY, KTORE SKRYWAJĄ? [QUIZ]
Zobacz także
-
-
17227 , 0 , 0 , 0 Jabłoń Malinowa Oberlandzka zachwyca karminowymi smacznymi owocami!
-
8321 , 0 , 0 , 0 Jabłoń Sawa – warszawska odmiana deserowa
-
5411 , 0 , 0 , 0 Poznaj jabłoń Jonagold – nową odmianę w polskich sadach
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl