
Jabłoń Malinowa Oberlandzka zachwyca karminowymi smacznymi owocami!
Jabłoń Szampion to jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian na rynku polskim. Co więcej, można śmiało powiedzieć, że zajmuje na nim dosyć ważną pozycję. Jest bardzo dobrze znana przeciętnemu konsumentowi, ale często pod przekręconą nazwą – Champion. Swoją atrakcyjność zawdzięcza także temu, że nadaje się do wszelkich rodzajów upraw: towarowej, przydomowej i amatorskiej, a także ekologicznej. Uzyskano ją w latach 70. w Czechach poprzez krzyżówkę jabłoni Golden Delicious z Koksą Pomarańczową.
Z racji tego, że jabłoń ta ma skłonność do nadmiernego owocowania na podkładkach karłowych M.9, powinno się przerzedzać jej zawiązki i stosować cięcie prześwietlające i odmładzające. W tym wypadku najlepiej zasadzić ją w rozstawie 4 × 1,25 m. Jeżeli zaś chodzi o podkładki półkarłowe M.26, to najlepiej zastosować rozstęp 4 × 2,5 m. Żyzna gleba wpłynie na plenność, a poza tym – na rozbudowanie się systemu korzeniowego, co będzie hamowało gwałtowny wzrost Szampiona w pierwszych latach po posadzeniu.
W późniejszym okresie siła drzewa słabnie. Będzie się ono charakteryzowało mało zagęszczoną koroną, ale pełną krótkopędów, przez co osiągnie ona kształt stożka. Pąki wystąpią i na pędach starych, i na tych rocznych. Pojawiać się jednak będą stopniowo, co wpłynie korzystnie na to, ile z nich przetrwa przymrozki.
Szampion zapewni coroczne i obfite zbiory jabłek nadających się idealnie do przetworów oraz do celów deserowych. Owoce będą duże, o aromatycznym, i raczej luźnym, kremowobiałym miąższu. Ogólnie w smaku będą słodkie, wyraźnie winne. Ich zielonożółta skórka pokryje się w większości paskowanym rumieńcem, będzie jednak dosyć sucha. Trzeba o tym pamiętać w fazie przechowywania, ponieważ jabłka te będą mogły bardzo łatwo zwiędnąć.
Niestety, mimo tego, że jabłoń Szampion jest odmianą zimową, jest tak naprawdę bardzo wrażliwa na mróz, dlatego nadaje się do uprawy tylko w cieplejszych rejonach Polski. Dojrzałość zbiorczą osiągnie w drugiej połowie września lub na początku października, ale – jeśli chcielibyśmy przedłużyć okres przechowalniczy – owoce będzie można zerwać wcześniej. Do zjedzenia będą gotowe już kilka dni później. W chłodni możemy je składować do lutego, najdalej – do kwietnia (ale tylko w następujących kontrolowanych warunkach: 1°C, 3% O2, 5% CO2).
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl