
Prezentujemy jabłoń Paulared – odporną na mrozy odmianę deserową
Jabłoń Cortland została uzyskana w Stanach Zjednoczonych poprzez krzyżówkę odmian McIntosh oraz Ben Davis. Dziś jest doceniana głównie w tamtych rejonach, szczególnie na północy i wschodzie, a także w Kanadzie, Rosji czy Danii. W Polsce jej czasy świetności przypadały na lata 80. – obecnie odmiana ta nadal jest poszukiwana na naszym rynku, ale jej popularność odrobinę spadła ze względu na nieprzydatność do uprawy amatorskiej. Coraz częściej też odchodzi się od sadzenia jej w sadach towarowych, ponieważ wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych i łatwo zapada na choroby.
Odmiana ta nie ma specjalnych wymagań dotyczących gleby czy stanowiska. Co więcej, w rejonach zimnych wytworzy zdecydowanie ładniejsze owoce. Ogólnie rośnie silnie i szybko osiąga dojrzałość, po czym owocuje regularnie i naprawdę obficie. Najbardziej charakterystyczna jest korona Cortlanda – kulista, ze zwisającymi długopędami, które będą się ogałacać zarówno z krótkopędów, jaki i z liści. Warto też wiedzieć, że drzewo to nie zapyli się własnym pyłkiem, więc będzie potrzebowało z pobliżu np. McIntosha czy Spartana.
Jabłoń Cortland musi być sadzona ok. 20 cm nad ziemią na podkładkach skarlających (np. M 9) i mieć zwężaną koronę – zabiegi te przyczynią się do intensywniejszego wybarwiania się owoców i uzyskania przez nie lepszego smaku. Nie wolno uprawiać jej za to na podkładkach silnie rosnących, ponieważ wtedy owoce będą praktycznie całe zielone, a korony zbyt się rozrosną.
Najważniejsze będzie dbanie o prawidłowy wzrost przewodnika, który powinien być skracany – gdy osiągnie ponad 60 cm, należy go uciąć aż o 20 cm. W wypadku drzew karłowych prowadzonych przy podporach wystarczy ograniczyć się do leciutkiego przycięcia i pozbycia się pąka kwiatowego ze szczytu, zaś w przypadku jabłoni półkarłowych hodowanych bez podpór trzeba będzie czasem odpiłować nawet 2/3 gałęzi, aby pobudzić ją do wzrostu.
Kolejnym dobroczynnym zabiegiem będzie letnie uszczykiwanie pędów lub ich przycinanie o ok. 1/3 w trakcie formowania koron. Wycinać należy pędy ze środka korony, nigdy tych na obwodzie. Następnie powinno się zwrócić uwagę na pozbycie się gałązek starszych i wyraźnie obwisłych oraz skupić się na tych sztywnych i zadartych do góry.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl