Kiwano - kolczasty ogórek i masz ekstrawagancki ogródek!

Kiwano Uprawa kiwano

Kiwano to niezwykle oryginalna egzotyczna roślina, która z roku na rok staje się coraz bardziej popularna nie tylko na całym świecie, lecz także w Polsce. Znana jest ona również pod kilkoma innymi nazwami, takimi jak ogórek afrykański, gdy odniesiemy się do rejonów jej pochodzenia, oraz ogórek rogaty czy ogórek kolczasty, co nawiązuje bezpośrednio do wyglądu samych owoców, na skórce których znajdują się ostro zakończone wyrostki. Także sama etymologia wyrazu „kiwano” jest interesująca. Nazwę tę wymyślono w Nowej Zelandii, powołując się na kiwi i banana, których połączenie składa się na smak ogórka kolczastego.

Opis

Ta jednoroczna roślina charakteryzuje się bardzo szybkim wzrostem w sprzyjających dla siebie warunkach. Zauważa się, że pędy mogą wtedy urosnąć nawet 20 cm w ciągu… doby! Tak też są one w stanie osiągać po kilka metrów długości. Pokrojem zaś będą przypominały płożące się i silnie rozgałęzione pędy ogórka gruntowego, pokryte gęsto ostrymi włoskami. Jeśli chodzi o same owoce, to zaczną one szybciej rosnąć na ok. 2 tygodnie po przekwitnięciu kwiatów. Osiągną masę w granicach 150–300 g, średnicę 5 cm i długość 10–15 cm. W kształcie będą owalne i walcowate, a ich kolor zmieni się w miarę dojrzewania z ciemnozielonego w żółtopomarańczowy z jasnymi plamami. Skórka pokryje się wspomnianymi kolcami, a galaretowaty miąższ okaże się wypełniony mnóstwem płaskich i białych nasion (w jednym kiwano może ich być nawet 500).

Wymagania

Kiwano jest odporne na choroby i szkodniki – to jego niewątpliwa zaleta. Rekompensuje to trochę ogromne wymagania termiczne i trochę mniej restrykcyjne wymogi co do gleby. Ta ostatnia musi być żyzna, próchnicza, przepuszczalna, ale i wilgotna, choć pod tym względem roślina ta ma mniejsze potrzeby niż na przykład ogórek gruntowy.

Co się zaś tyczy wymagań cieplnych, to przypominają one te związane z melonem. Kiwano musi mieć zatem stanowisko nasłonecznione, zaciszne i przede wszystkim bardzo ciepłe. Naprawdę bardzo – nasiona bowiem dobrze kiełkują wyłącznie w temperaturze 20–35°C, przy czym dolny zakres stanowi temperaturę minimalną dla względnie dobrego wzrostu. W temperaturach poniżej 12°C i powyżej 35°C roślina ta przestaje w ogóle kiełkować, poniżej 15°C jej wzrost całkowicie ustaje, a mniej niż 5°C doprowadzi do jej zamarcia. Jeśli więc chcemy, by nasza hodowla przyniosła jakieś efekty, musimy uprawiać kiwano w szklarniach lub tunelach foliowych. Co prawda sadzenie w gruncie jest możliwe zaraz po ustaniu wiosennych przymrozków, ale będzie ono grozić zdecydowanie gorszym plonem.

Zmianowanie

Najlepsze przedplony dla tej rośliny to: mieszanki traw i roślin motylkowych, groch, fasola, por, sałata, szpinak i rzodkiewka. Na grupę trochę mniej korzystnych poprzedników składają się marchew, kapusta i pietruszka. Unikać zaś należy innych dyniowatych i samego kiwano, chyba że minie co najmniej 5 lat.

czytaj dalej...

OCEŃ SWÓJ STAN WIEDZY NA TEMAT OGÓRKÓW! [QUIZ]

[1/10] Ogórki pochodzą z:

Komentarzy (3)

  1. Fela

    W jakim stadium dojrzałości jest najbardziej smaczny? Po czym to poznamy?

    • ulka23

      Najsmaczniejsze jest kiedy ma mocno pomarańczową skórkę i zielony miąższ. można zrywac jak jest jeszcze zielone, ale musi dojrzeć

  2. ogrdnik

    juz od kilku lat uprawiam i ladnie rosnie

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki