Chowacz brukwiaczek – uciążliwy chrząszcz zagraża rzepakowi!
Pryszczarek kapustnik – groźny szkodnik rzepaku, zwłaszcza w parze z chowaczem podobnikiem!
Zobacz także
W ostatnich latach ze względu na zmiany klimatyczne, stopniowe ocieplenie klimatu, a także zintensyfikowanie upraw rzepaku, zwiększa się plonowanie roślin przy jednoczesnym osłabieniu i uwrażliwieniu owoców. Z tego powodu wyjątkowo groźne stają się owady łuszczynowe, w tym pryszczarek kapustnik.
Pryszczarek jest muchówką, powszechnie występującą w całym kraju, która wyjątkowo ekspansywnie pojawia się w województwie pomorskim, łódzkim, dolnośląskim, a także w województwach północnych i środkowo-zachodnich. Z upodobaniem żeruje przede wszystkim na rzepaku jarym, nieco mniej na ozimym, a także na rzepiku, kapuście oraz na dziko rosnących roślinach krzyżowych między innymi na rzodkwi świrzepie, gorczycy polnej i taszniku pospolitym.
Opis owada i cykl rozwojowy
Pryszczarek kapustnik bardzo szybko się rozmnaża, w ciągu roku może wytworzyć nawet trzy lub cztery pokolenia. Zimuje jako żółta poczwarka w ziemnym kokonie na głębokości 10 cm. Następnie na wiosnę przepoczwarza się i wychodzi na powierzchnie. Jego wylot zbiega się z kwitnieniem rzepaku. W maju pojawiają się samice i składają do wnętrza łuszczyn po kilka czerwonawych jaj, które z czasem zmieniają kolor na brudnobiały. Składanie jaj uzależnione jest od otworów powstałych wskutek żeru innego szkodnika ‒ chowacza podobnika. Niemniej u młodych łuszczyn i tych z delikatną ścianką samice pryszczarek radzą sobie samodzielnie.
Wewnątrz owocu jaja rozwija się przez 3‒4 dni, po czym wylegają się początkowo szkliste, potem białe, później żółtawo-biało-pomarańczowe larwy wielkości około 2 mm, bez głowy i odnóży. Rozwój larw trwa 7‒10 dni. W tym czasie pasożytują w łuszczynie, a uszkodzony owoc opada na ziemię, gdzie larwy snują oprzęd i przepoczwarzają się w dorosłe osobniki, czyli niewielkich rozmiarów muchówki o brązowym tułowiu i czerwonym lub żółtoszarym odwłoku. Rozwój jednego pokolenia trwa 3‒4 tygodnie. W rzepaku ozimym zwykle rozwijają się dwa lub trzy pokolenia, a w jarym trzy ‒ cztery.
Szkodliwość
Najgroźniejszy dla upraw rzepaku jest owad w stadium larwalnym podczas kwitnienia roślin i początkowego rozwoju łuszczyn. Nasilenie pojawiania się pryszczarka następuje w upały oraz pory bezdeszczowe. W jednej łuszczynie może znajdować się nawet 180 larw tego szkodnika, które wysysają soki z nasion i wewnętrznych ścian. Efektem jest żółkniecie łuszczyn, zdeformowanie owocu koło wierzchołka, nabrzmiewanie, pękanie i obsypywanie się nasion, a w dalszej kolejności następują duże straty w plonach, pojawiają się samosiewy, a ubytki dają możliwość zainfekowania przez choroby. Na rzepaku ozimym szkody wyrządza głównie pierwsze pokolenie pryszczarka kapustnika, zaś najwięcej defektów roślin stwierdza się w pasie brzeżnym plantacji.
Metody ochronne i monitoring uprawy
Najlepszą metodą ochronną plantacji rzepaku jest właściwe przeprowadzanie zabiegów uprawowych i pielęgnacyjnych ‒ dbanie o odchwaszczenie upraw, zwłaszcza z chwastów należących do rodziny krzyżowych, wysiew odmian późno zakwitających oraz systematyczne obserwowanie uprawy oraz śledzenie komunikatów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
-
4586 , 0 , 1 , 0 Pchełka rzepakowa – niepozorny szkodnik rzepaku czyha!
-
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki