
Miniarka kapuściana – przedstawiamy metody ochrony rzepaku i zwalczania tego szkodnika
Chowacz galasówek to brązowy chrząszcz z rodziny ryjkowcowatych, który w okresie jesiennym żeruje na rzepaku, a także na innych gatunkach roślin kapustowatych, zarówno w uprawach, jak i dziko rosnących, w tym także na chwastach na przykład na rzodkwi świrzepie.
Galasówka można spotkać powszechnie w całym kraju w dwóch odmianach: wczesnowiosennej i letniej. W uprawach rzepaku jarego i ozimego pojawia się tylko w niektórych latach oraz lokalnie w ograniczonym nasileniu.
Chowacz galasówek zimuje w stadium larwy w miejscu wcześniejszego żerowania, czyli w naroślach na rzepaku ozimym – charakterystycznych galasówkach. Larwy mają biały kolor z wyraźnie wyodrębnioną brunatną głową. Ciało jest łukowato wygięte, bez odnóży. Owady po dojrzeniu opuszczają galasówki na wiosnę, by przepoczwarzyć się w glebie, w której pozostają przez 6 do 8 tygodni. Po tym czasie, w maju lub w czerwcu wylatują młode chrząszcze, w kolorze ciemnobrunatnym, z pancerzem pokrytym szarymi łuskami i wyraźną bruzdką środkową na przedpleczu. W lecie następuje czas zwolnionego rozwoju i spoczynek (diapauza), który zostaje przerwany pod koniec lata, gdy chrząszcze przelatują na plantację rzepaku ozimego. W końcu sierpnia lub we wrześniu samica wygryza swym ryjkiem otworek w szyjce korzeniowej rzepaku i składa wewnątrz jajo. Larwy wylegają się i żerują w naroślach korzeni aż do nastania zimy. Stadium zimującym rasy wczesnowiosennej są chrząszcze, które atakują rzepak jary. Wylatują w marcu oraz kwietniu i składają jaja na szyjce korzeniowej. Z jaj wylegają się larwy, które dojrzewają przez kolejne 10 tygodni, po czym przepoczwarzają się w glebie. Wylot młodych owadów odbywa się na przełomie czerwca i lipca.
Chowacz galasówek zagraża uprawom rzepaku przede wszystkim w stadium larwalnym. Na plantacjach pojawia się nieregularnie i w ograniczonym nasileniu, niemniej pasożytowanie kilku owadów na jednej roślinie może silne uszkodzić korzenie rzepaku, a to z kolei powoduje gorsze zimowanie i poważniejsze straty w plonach.
Objawy uszkodzeń wywołanych przez chowacza rozpoznaje się po jednej lub wielu okrągłych, gładkościennych galasówkach o średnicy około 1 cm, które znajdują się na szyjce korzeniowej lub na korzeniu głównym. Po przekrojeniu wzdłuż narośli, w jej wnętrzu znajduje się wyrobisko korytarzowe i larwa chowacza, a wnętrze galasówki zostaje w późniejszym czasie zjedzone przez larwy w trakcie ich rozwoju. Uszkodzone korzenie znacznie łatwiej ulegają porażeniu przez suchą zgniliznę kapustnych i zgniliznę twardzikową. Zdarza się, że wymienione objawy pasożytowania chowacza galasówka mylone są z kiłą kapusty, jednakże różnice sprowadzić można do tego, że narośle na korzeniach spowodowane przez chorobę są większe, nieregularne i po przekrojeniu nie można dostrzec w nich obecności chodnika i larwy.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl