
Siew pszenicy ozimej i jarej - norma wysiewu, termin i technika
Spośród wszystkich zbóż uprawianych w Polsce pszenica ozima ma największe znaczenie. Jest ona podstawowym zbożem chlebowym. Od wielu lat można zauważyć duże postępy w jej uprawie. Do krajowego rejestru co roku wpisywana jest duża liczba odmian, które charakteryzują się coraz lepszymi cechami ilościowymi i jakościowymi. Obecnie w rejestrze znajdują się 83 odmiany pszenicy ozimej zwyczajnej i jedna odmiana twarda. Odmiany poszczególnych pszenic ozimych różnią się między sobą cechami użytkowymi i warunkami uprawy.
Zarejestrowane odmiany pszenicy ozimej zalicza się do pięciu klas jakości technologicznej. Są to klasy: jakościowa (A), chlebowa (B), pastewna, inne – pozajakościowe (C), elitarna (E) i na ciastka (K). Przydzielenie odpowiedniej odmiany do klasy jakości decyduje o możliwościach użytkowania pozyskanego ziarna.
Odmiany |
Rok zarejestrowania |
Hodowca lub pełnomocnik w Polsce |
Zwyczajna ozima odmiany jakościowe (grupa A) |
||
Akteur |
2007 |
DSV Polska |
Alcazar |
2006 |
DANKO Hodowla Roślin |
Arkadia |
2011 |
DANKO Hodowla Roślin |
Arktis |
2013 |
DSV Polska |
Askalon |
2009 |
Saaten-Union Polska |
Baletka |
2009 |
RAGT Semences Polska |
Bamberka |
2009 |
Hodowla Roślin Strzelce sp. z o.o. Grupa IHAR |
Bockris |
2010 |
Saaten-Union Polska |
Boomer |
2006 |
RAGT Semences Polska |
Estivus |
2012 |
Saaten-Union Polska |
czytaj dalej...
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl