
Siew rzepaku - jeden z najważniejszych elementów agrotechniki
Rzepik ozimy (Brassica campestris) należy do rodziny kapustnych, występuje w wielu typach i może być różnie użytkowany. Typ korzeniowy, który ma zgrubiały korzeń spichrzowy, wykorzystuje się jako pokarm dla ludzi lub paszę dla zwierząt, a typ liściasty jako warzywo. Jego znaczenie gospodarcze w Polsce jest małe, ponieważ odznacza się on słabym plonowaniem, mniejszym niż rzepaku ozimego.
Na świecie występują różne odmiany rzepiku. Są to formy wysokoerukowe, podwójnie ulepszone i żółtonasienne. Występują też odmiany pastewne, które są oleistymi formami di- i tetraploidalnymi oraz mieszańce form oleistych z warzywnymi.
Rzepik wykazuje się dużą zimotrwałością, większą od rzepaku ozimego. Najlepiej uprawiać go na stanowiskach po zbożach, na kompleksach pszennych i żytnich. Gleby przeznaczone pod jego uprawę nie powinny być zakwaszone.
W Polsce rzepik ozimy uprawiany jest w poplonach ozimych, które są przeznaczane na zielonkę. Jego uprawa nie powinna być prowadzona na jednym polu z rzepakiem, ponieważ prowadzi to do zachwaszczenia stanowiska, co ujemnie wpływa na plony rzepaku.
Rzepik ozimy można obficie nawozić potasem, jeżeli celem jest uzyskanie dużej masy słomy. Ze względu na to, że ma on mniejszy potencjał plonotwórczy niż rzepak, to na jesieni należy stosować o ok. 30% mniejsze dawki fosforu i podobne potasu. Na wiosnę zaleca się stosowanie nawożenia azotowego, również pomniejszonego o ok. 30%. Orientacyjne dawki nawozów wykorzystywane pod uprawę rzepiku ozimego powinny wynosić: 25–90 kg P2O5/ha, 80–300 kg K2O/ha i 60–150 kg N/ha.
Rzepik ozimy należy wysiewać w I–II dekadzie września, czyli ok. 1–2 tygodnie później, niż wysiewa się rzepak. Ilość wysiewu w zależności od stanowiska powinna wynosić 3–6 kg nasion/ha. Może być ona zwiększona, ponieważ rzepik bardzo dobrze znosi nadmierne zagęszczenie i nie ulega zbytniemu wybujaniu, nawet jeśli zostanie przenawożony azotem. Jego wysiew może być prowadzony w wąskie rzędy. Do ochrony upraw rzepiku przeciwko agrofagom można stosować opryski herbicydami. Wykorzystuje się do tego środki przeznaczone dla rzepaku, należy jednak pamiętać o tym, aby ich dawki były pomniejszone o ok. 30%.
Rzepik ozimy dojrzewa w III dekadzie czerwca. Należy zbierać go jednoetapowo za pomocą kombajnu, przy pełnej dojrzałości roślin. Nie wymaga on stosowania zabiegów chemicznych, ponieważ jest bardziej odporny na osypywanie niż rzepak ozimy. Zebrane plony są mniejsze od plonów rzepaku, a uzyskane nasiona zawierają o 3% mniej tłuszczu.
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl