Przegląd najpopularniejszych odmian soi uprawnej z polskiej hodowli
Uprawa chmielu w Polsce - wszystko, co trzeba o niej wiedzieć!
Zobacz także
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus L.), z rodziny konopiowatych, to wieloletnia roślina użyteczna w wielu kierunkach przemysłu – głównie w browarniczym, ale również w kosmetycznym i farmaceutycznym. Pochodzi z Azji, a obecnie rośnie w stanie dzikim praktycznie w każdym zakątku świata – w wilgotnych zaroślach i lasach.
Charakterystyka
To pnąca, wieloletnia i rozdzielnopłciowa roślina zimująca w glebie w formie karpy, z której wiosną wyrastają nadziemne części, zarówno wegetatywne, jak generatywne. Pędy początkowo rosną prosto, z czasem zaczynają się skręcać zgodnie z ruchem wskazówek zegara wokół podpory dzięki specjalnym haczykowatym włoskom.
Po zakończeniu wzrostu na długość, do ok. 9 m, zaczynają wypuszczać boczne pędy o dł. do 1,5 m, na których pojawiają się kwiatostany – szyszki. To w nich znajdują się gruczoły lupuliny produkujące głównie żywice, olejki eteryczne i garbniki – związki o dużym znaczeniu w przetwórstwie.
Uprawiane są jedynie odmiany wytwarzające żeńskie szyszki (chmiel jest r. dwupienną, tworzy również formy męskie), które charakteryzują się wyższą jakością, zawierają dużo więcej wartościowych związków (więcej lupuliny zawierają szyszki pozbawione zawiązków nasion, dlatego ważne jest, by usunąć z plantacji wszystkie męskie osobniki chmielu, które mogłyby zapylić żeńskie formy). Na pędach rosną również zielone, trój- lub pięcioklapowe, sercowate liście o ostro piłkowanych brzegach.
A to ciekawe!
Łacińską nazwę chmiel zawdzięcza Rzymianom, określali go mianem Lapus Salictarus, co oznacza wilk pośród wierzb.
Właściwości lecznicze i zastosowanie
Jak wcześniej wspomniano, surowcem chmielu są żeńskie szyszki, które zawierają:
- żywice chmielowe:
- alfa- kwasy (humulony: humulon, kohumulon, adhumulon, prehumulon i posthumulon)
- beta- kwasy (lupulony: lupulon, kolupulon, adlupulon, prelupulon i postlupulon)
- olejki eteryczne
- garbniki
- flawonoidy m.in. ksantohumol (X) i desmetyloksantuhumol (DMX)
Alfa-kwasy odpowiadają przede wszystkim za formowanie się piany w piwie oraz wykazują wysokie działanie antybakteryjne. Związki te w procesie warzenia, podczas działania wysokich temperatur oraz przez niskie pH ulegają izomeryzacji nadając gorzki smak piwu. Beta-kwasy podobnie jak alfa posiadają właściwości antybakteryjne. Z kolei olejki eteryczne nadają piwu aromat oraz wykazują działanie ściągające, antyseptyczne, uspokajające i moczopędne.
Dzięki ksantohumolowi chmiel wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu pomaga w walce z nowotworami – zwalcza wolne rodniki.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Kategorie
UprawaZobacz także
-
-
898 , 0 , 0 , 0 Nawóz do borówki - zastanawiasz się nad wyborem? Sprawdź!
-
1012 , 0 , 0 , 0 Nawozy do ziół - terminy nawożenia, zastosowanie, rodzaje
-
7516 , 0 , 0 , 0 Nawozy do warzyw - podział, rodzaje, zastosowanie
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki