Głuszec - wspaniały, znajdujący się pod ochroną ptak osiadły

Głuszec Głuszec

Głuszec (Tetrao urogallus) to wspaniały ptak, ale niestety w Polsce coraz rzadziej spotykany – łączna liczba to tylko ok. 400 osobników. Ma na to wpływ wiele czynników – od naturalnych, czyli przykładowo zwiększonej liczebności lisów, jenotów czy innych drapieżników, po takie będące wynikiem działalności człowieka. W tym drugim wypadku swoją rolę odegrały polowania myśliwych, dla których najcenniejszym trofeum jest tzw. medalion (wachlarz ogona plus głowa wraz z szyją) zbierany w trakcie tokowania. Dzisiaj zatem – w ramach ochrony głuszców – zakazano odstrzałów i wpisano je do Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt. Poza tym podejmuje się wszelkie działania mające na celu odtworzenie ich naturalnego środowiska, ponieważ to zmiany w nim zachodzące są dla głuszców najbardziej niebezpieczne.

Występowanie

W Polsce pozostały naprawdę nieliczne populacje tego ptaka. Znaleźć je można jeszcze w Puszczy Augustowskiej, Karkonoszach i Karpatach Zachodnich. Również w całej Europie sytuacja głuszca wygląda średnio ciekawie, ponieważ w wyniku przekształceń lasów pozostał on tylko w niektórych rejonach górskich oraz w Szkocji. O wiele lepiej z kolei ptak ten radzi sobie na obszarze od Pirenejów aż po Mongolię w rejonach Bajkału, gdzie występuje w aż 12 podgatunkach. Niestety, ponieważ głuszec ma problemy z przystosowywaniem się do zmian wprowadzanych przez człowieka, to ogólnie wszędzie notuje się stałe zmniejszanie się jego liczebności.

Charakterystyka

Dorosłe osobniki głuszca charakteryzują się dymorfizmem płciowym, co oznacza, że zupełnie się od siebie różnią pod względem wyglądu. I tak też samiec wielkością przypomina indyka, a jego waga waha się w granicach od 3,9 do nawet 6,5 kg. Wszystko zależy od pory roku, gdyż najcięższy będzie on jesienią, a najlżejszy – wiosną w trakcie toków. Długość ciała samca wynosi 80 cm, a rozpiętość skrzydeł – 120–145 cm. Jego upierzenie staje się czarne już pod koniec pierwszego lata, ale pióra są stosunkowo krótkie i pozbawione połysku. Wszystko zmienia się wraz z wiekiem głuszca, kiedy to jego lotki i sterówki stają się długie i szerokie oraz wyraźnie zarysowuje się tzw. broda, czyli pęk piór na podbródku. Także barwa upierzenia ulega zmianie, ponieważ czerń piór staje się intensywniejsza i nabiera granatowych, brązowych i zielonych refleksów. Ogon samca jest z kolei długi i na końcu zaokrąglony, a w czasie toków – podniesiony i wachlarzowato rozłożony. Również jego szyja jest dosyć długa, a podczas tokowania unosi on ją charakterystycznie do góry i stroszy pióra. Jego dziób z kolei jest dosyć masywny i przy tym widocznie zakrzywiony ku dołowi. Specyficzne dla głuszca są też czerwona obwódka wokół oczu oraz rzucająca się w oczy owalna biała plama u nasady przedniej części skrzydeł. Nie można też zapominać o jego sposobie latania, ponieważ zawsze startuje on z głośnym trzepotem skrzydeł, a następnie frunie szybko i prosto, przeplatając fazy z raptownymi uderzeniami skrzydeł z etapami ślizgu.

Samica (głusza/głuszyca) z kolei jest ubarwiona ochronnie, czyli tak, żeby łatwo jej się było ukryć w wykopanym gnieździe. Zatem jej upierzenie jest ciemnobrunatne, ale widać na nim poprzeczne prążki w kolorach rdzawym i białym. Z kolei jej gardło i wole są jednolicie pomarańczowobrązowe, a na skrzydłach brak jej białych pasów. Dziób taki sam, jak u samca, zaś ogon jest duży i zaokrąglony, o rdzawym odcieniu, przez co kontrastuje z szarawym kuprem. Warto też dodać, że w lecie jego zewnętrzna warstwa jest zrzucana, ale regeneruje się on już do jesieni, kiedy to na powrót staje się twardy i gruby. Istotne jest też to, że samice bywają nawet do trzech razy mniejsze niż samce, ważą zatem ok. 1,7–2,5 kg.

czytaj dalej...

O PTAKACH NIECO INACZEJ – ZOBACZ, CZY ZNASZ TAJEMNICE NIEKTÓRYCH Z TYCH PODNIEBNYCH STWORZEŃ!

[1/15] Który ptak to jedyny w Polsce pasożyt gniazdowy?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki