Łabędź niemy - popularny ptak wędrowny, dobierający się w pary na całe życie

Łabędź niemy Łabędzie nieme

Łabędź niemy (Cygnus olor) należy do grupy gęśców z rodziny kaczkowatych. Ten majestatyczny ptak był niegdyś w Polsce skrajnie nieliczny, więc objęto go ochroną. Dziś obserwuje się znaczny wzrost jego liczebności – gniazduje u nas ponad 6 tys. par, a na Bałtyku potrafi przezimować nawet ok. 100 tys. osobników z wschodniej i północnej Europy. Nie trzeba chyba dodawać, że łabędzie postrzegane są jako symbol wierności, ponieważ dobierają się w pary na całe życie.

Występowanie

Ptaki te są uznawane za wędrowne, chociaż ostatnimi czasy – przyzwyczajone do dokarmiania przez ludzi, co jest dla nich wygodne – przestały migrować z  Polski i pozostają na stałe w tych samych miejscach. Ogólnie jednak łabędzie nieme zasiedlają Wyspy Brytyjskie, centralną i północną Europę oraz niektóre nizinne rejony ciągnące się przez Azję aż po Chiny. Warto też dodać, że zostały one też sztucznie przesiedlone do Japonii, USA, RPA, a nawet Australii i Nowej Zelandii. Osobniki, które mimo wszystko zdecydują się na wędrówkę, przeniosą się po prostu na niezamarzające wody śródlądowe lub na płycizny morskie Europy, czy też do środkowej lub południowej Azji lub północnej Afryki. Wylot następuje wtedy w okresie od końca października do grudnia, a powrót – w lutym lub w marcu.

Charakterystyka

Łabędź niemy jest wręcz ogromny jak na ptaka z rodziny kaczkowatych. Długość jego ciała to od 1,2 m do 1,6 m, a rozpiętość skrzydeł może wynieść nawet 2,5 m. Ważne jest też to, że łabędź ten jest ciężki, bo jego masa waha się w granicach 6,5–15 kg, choć niektóre osobniki potrafią ważyć ok. 23 kg.

Samce są większe od samic. Ubarwione na czysto biało, dziób mają pomarańczowoczerwony z okazałym czarnym wyrostkiem u nasady. Samice można odróżnić dzięki ich drobniejszej posturze i po zdecydowanie mniejszym guzie nad dziobem. Młode są całe upierzone na szaro i plamy takiego koloru pozostają im na ciele jeszcze w wieku 2 lat. Co ciekawe, mutacja łabędzia niemego – łabędź polski – zradza pisklęta od razu śnieżnobiałe i z różowymi, a nie czarnymi, nogami. Dorosłe osobniki w trakcie pływania mają długą prostą szyję, choć najczęściej jest ona charakterystycznie wygięta w kształt litery „s”, oraz bardzo często, szczególnie w gniewie, unoszą skrzydła i zginają je w stawie łokciowym, co tworzy efekt żagla. Nawiązując jeszcze do nazwy gatunkowej tego ptaka, należy rozwiać mit o tym, że nie wydaje on z siebie żadnych odgłosów oprócz głośnego świstu skrzydeł. Co prawda łabędź niemy najczęściej milczy, ale przykładowo bardzo zły wydaje z siebie ostrzegawcze syczenie, a okresie godów wykrzykuje parskające „hiorr”.

Gniazdowanie

Ulubionymi miejscami łabędzia niemego są jeziora, stawy, starorzecza i wszelkie wybrzeża (zwłaszcza zimą). Szczególnie ceni sobie tereny z szuwarami i gąszczem trzcin, wśród których najchętniej zakłada gniazda. Te z kolei budowane są na kształt kopców i tworzone właśnie z trzcin z domieszką pędów innych roślin. Ptaki, zawsze w parach, umieszczają je na płyciźnie. Mogą też zrobić gniazda z wodorostów i takie znajdą się najpewniej przy brzegu danego zbiornika wodnego, a czasami też na lądzie czy na wysepkach. Budowa trwa nawet 2 tygodnie, choć gdy materiałów jest pod dostatkiem, może zostać ograniczona do zaledwie kilku dni.

Zachowanie

Ptaki te nie należą do płochliwych, co widać zwłaszcza w parkach, gdy gromadnie podpływają do ludzi i upraszają się o jedzenie. Takie dokarmianie – zwłaszcza jesienią – może mieć jednak zgubne skutki, ponieważ łabędzie dosłownie się rozleniwiają i nie czują potrzeby wędrówki w cieplejsze miejsca, co może się dla nich skończyć tragicznie, gdy nadejdzie wyjątkowo mroźna i nieprzyjazna zima. Poza tym warto wiedzieć, że ptaki te przywiązują się do swoich miejsc lęgowych i raczej nie tolerują żadnego sąsiedztwa. W przypadku pojawienia się nieproszonego gościa stają się wyjątkowo agresywne. Ich złość odzwierciedla się w zachowaniu – rozbryzgują wtedy wodę skrzydłami i wykonują długie ślizgi po tafli wody, walczą przy tym naprawdę zacięcie, czasami wręcz aż do śmierci jednego z rywali.

czytaj dalej...

O PTAKACH NIECO INACZEJ – ZOBACZ, CZY ZNASZ TAJEMNICE NIEKTÓRYCH Z TYCH PODNIEBNYCH STWORZEŃ!

[1/15] Który ptak to jedyny w Polsce pasożyt gniazdowy?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki