Najczęstsze choroby gęsi - przegląd i objawy
Hodowla gęsi domowych – wszystko o przydomowym i przemysłowym chowie
Zobacz także
W Polsce spożywanie mięsa z gęsi nie jest tak popularne jak u naszych zachodnich sąsiadów. Wyjątkiem jest święto Św. Marcina, kiedy w okolicach Poznania tradycyjnie spożywa się gęsinę. Przypada ono na okres końca tuczu. Produkcja drobiarska jest w Polsce rozwinięta na szeroką skalę, jednak tylko w zakresie mięsa kurcząt i indyków, gęsina ma tu niewielki udział. Około 95% wyprodukowanego towaru trafia na eksport. Za niewielką popularność tego mięsa obwinia się jego wysoką cenę, która wynika z dużych kosztów produkcji jak na nasze warunki.
Mięso gęsi ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe, lecz także zdrowotne. Uzupełnia dietę w witaminę A, PP oraz te z grupy B. Tłuszcz pochodzący z tego gatunku ptaków zawiera bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Istnieje wiele gatunków gęsi domowej. Jedyną rodzimą polską odmianą jest gęś owsiana. Wśród ras hodowlanych wyróżnia się następujące typy i przykłady ras:
Gęś Chińska ‒ charakteryzuje się rekordowo wysoką nieśnością (ponad 70 jaj). Bywa często krzyżowana z innymi rasami w celu podniesienia nieśności tych drugich. Występuje w Chinach i Rosji
Gęś Kubańska ‒ dobrze odnajduje się w polskich warunkach klimatycznych. Cechuje ją wysoka nieśność.
Gęś Biała Włoska – charakteryzuje się wysoką nieśnością. Pozyskuje się z niej włoskie gęsie salami.
Gęś Pomorska – cechuje się dobrymi cechami reprodukcyjnymi, zdrowotnością i odpornością na złe warunki klimatyczne. Jest rasą późno dojrzewającą.
Gęś Tuluska – gąsiory osiągają masę do 12 kg. Pozyskuje się z nich bardzo smaczne mięso. Rozmnażanie tych zwierząt nastręcza wiele trudności hodowcom. Samica posiada słaby instynkt wysiadywania jaj, wiele z nich z resztą bywa niezapłodnionych, a dodatkowo nieśność jest na niskim poziomie.
Gęś Emdeńska ‒ jest masywnym ptakiem, podobnie jak gęś Tuluska, jednak nie ma u niej takiego problemu z rozrodem. Jaja są w większości zapłodnione, a nieśność jest na poziomie średnim lub wysokim.
Aby uzyskać dobre efekty produkcyjne należy zapewnić zwierzętom odpowiednie warunki na każdym etapie produkcji. Aby z jaja wykluło się zdrowe, odporne pisklę, ptaki przeznaczane do rozrodu muszą być dobrze odżywione, zadbane i przetrzymywane w warunkach spełniających wymogi rasy. W stadach wielkotowarowych konieczne jest zaszczepienie reproduktorów przeciwko chorobie Derzsy’ego. Pisklętom narażonym zaraz po wykluciu na stres związany z transportem należy zapewnić odpowiednią temperaturę, dostęp świeżego powietrza, ale nie można dopuścić do wystawienia ich na przeciąg. Przed wprowadzeniem młodych do nowego pomieszczenia należy je odpowiednio zdezynfekować i nagrzać. Zalecane jest zamontowanie sztucznych kwok, które dodatkowo umożliwią pisklętom ogrzanie się. Obserwacja zachowania stada daje też informację, czy pomieszczenie jest dostatecznie nagrzane. Pisklęta przegrzane będą się rozbiegać pojedynczo z dala od źródła ciepła, a zmarznięte zbijają się w duże grupy pod kwokami.
Przemysłowy chów gęsi
Do przemysłowej hodowli gęsi z wykorzystaniem pastwiska potrzebny jest dostęp do znacznego areału użytków zielonych. Na dobrych ziemiach warto zadbać o zróżnicowaną runę roślin o najlepszych walorach odżywczych dla gęsi. Gorsze ziemie można wykorzystać na posiew zboża, które będzie stanowiło większą część pożywienia w tuczu. Najbardziej opłacalnym rozwiązaniem jest to, gdy pasze pochodzą z własnego gospodarstwa (owies, pszenica, jęczmień, kukurydza).
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
35436 , 0 , 0 , 0 Żywienie gęsi. Jakie efektywne i zbilansowane?
-
-