Gęś Biała Kołudzka – najpopularniejsza w Polsce odmiana gęsi domowej
Rasy gęsi – opisujemy najchętniej hodowane gęsi w Polsce
Zobacz także
Polska jest największym producentem gęsiny, puchu i pierza w Europie. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (2012) w Polsce utrzymywanych jest 1,2 mln sztuk. Gęsi stanowią około 10% pogłowia drobiu. Większość mięsa gęsiego trafia na eksport, ponieważ w Polsce spożycie tego gatunku mięsa jest niezwykle niskie i stanowi 700 ton rocznie. Hodowla gęsi w Polsce ciągle się rozwija i rośnie ilość producentów. Koszty żywienia i utrzymania są stosunkowo niskie, a ceny żywca wysokie.
Krajowe rasy gęsi dzieli się ze względu na szybkość dojrzewania. Występują gęsi wcześnie dojrzewające mięso-tłuszczowe oraz gęsi późno dojrzewające smalcowe. Zazwyczaj szybkość dojrzewania jest powiązana z obszarem występowania gęsi, a więc północnym lub południowym. W Polskim pogłowiu dominują gęsi białe kołudzkie, występują również regionalne gęsi i mieszańce.
Gęś biała włoska
Gęś biała włoska została sprowadzona do Kołudy Wielkiej (Instytut Zootechniki) z Danii i przemianowana na Gęś Białą Kołudzką. Gęsi tej rasy mają małą głowę i wąski, dość długi, pomarańczowy dziób. Oczy są dość duże i umieszczone wysoko na głowie. Szyja jest w kształcie litery „S”, dość długa i smukła. Pierś dobrze umięśniona, zaokrąglona, tułów długi i szeroki. Brzuch jest zaokrąglony z podwójną fałdą. Nogi są mocne, dość krótkie, stopy wyposażone w błonę pławną. Odcień barwy nóg jest taki sam jak dzioba. Gęsi mają całkowicie białe umaszczenie piór.
Gąsiory są masywniejsze i inaczej zbudowane niż gęsi. Mają głębszy tułów i bardziej spionizowaną postawę ciała. Dorosłe gąsiory ważą 6‒8 kg, a gęsi 5‒7 kg.
Gęsi Białe Kołudzkie zostały wyselekcjonowane i podzielone na dwa rody: ojcowski i mateczny. Każdy z nich ma za zadanie przekazywać określone cechy. Tworząc ród ojcowski doskonalono przede wszystkim cechy mięsne i rzeźne, ale również reprodukcyjne. Rody mateczne są doskonalone pod względem reprodukcji i zdrowotności.
Cechy reprodukcyjne, które są ulepszane to: procent jaj zapłodnionych, wylęgowość jaj, liczba jaj w ciągu roku od nioski, masa, wielkość i jakość jaj oraz intensywność i długość nieśności.
Gęsi Białe Kołudzkie mają wysoką nieśność w granicach 50‒70 sztuk w ciągu sezonu. Masa jaj też jest dość wysoka, 160‒170 g. Jaja charakteryzują dobre wskaźniki zapłodnienia, nawet 90% oraz bardzo dobre wskaźniki wylęgowości z zapłodnionych jaj mieszczące się w granicach 80‒85%.
Zaletą tej rasy jest zaburzenie instynktu wodzenia i wychowywania piskląt u samic, w związku z tym idealnie nadają się do chowu intensywnego i półintensywnego. Gęsi białe kołudzkie są wykorzystywane w końcowym tuczu owsem. Konsument otrzymuje tuszkę dobrze umięśnioną i o niewielkim otłuszczeniu. Poza tym od gęsi po uboju pozyskuje się bardzo dobrej jakości pierze (300g).
Gęsi Białe Kołudzkie są wykorzystywane na szeroką skalę w krzyżowaniach z innymi rasami, głównie z tymi regionalnymi, w celu doskonalenia mięsności.
Gęsi krajowe
Gęsi wytworzone w danym regionie geograficznym naszego kraju. Idealnie przystosowane są do lokalnych warunków środowiska, mało wybredne żywieniowo oraz odporne na choroby. Nazwy gęsi pochodzą o obszarów występowania, a do ich doskonalenia przyczynili się lokalni hodowcy. Obecnie wszystkie wytworzone rasy północne i południowe są objęte programem ochrony zasobów genetycznych.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
8755 , 0 , 0 , 0 Gęś białoczelna - opis, charakterystyka i zdjęcia
-
35438 , 0 , 0 , 0 Żywienie gęsi. Jakie efektywne i zbilansowane?
-