Gęś gęgawa - opis, charakterystyka i zdjęcia

Gęsi gęgawy Gęś gęgawa

Gęś gęgawa (Anser anser) jest przodkiem obecnie hodowanych gęsi. Została udomowiona około 3000 lat temu i do tej pory występuje również w środowisku naturalnym. Gęsi należą do rzędu blaszkodziobych i rodziny kaczkowatych.

Występowanie

Gęgawy występują na terenie całej Europy. Preferują okolice stawów rybnych, zarastające zbiorniki wodne o różnorodnych liniach brzegowych.

W Polsce można je spotkać na Mazurach, Pomorzu, w Wielkopolsce i na Dolnym Śląsku. Najwięcej osobników gromadzi się na jeziorze Gopło oraz w Rezerwacie Przyrody Stawy Milickie. Obecnie populacja zaczyna się regenerować, a stare stanowiska lęgowe zostają ponownie zasiedlone.

Gęgawy zimują na zachodzie naszego kraju w dość licznych stadach, jednak przeliczenie dokładnej liczby ptaków jest niemożliwe ze względu na stałe przemieszczanie. Przyczyną wędrówek gęsi podczas zimowania są polowania, zmiana terenu żerowiska oraz gwałtowne zmiany temperatury.

Często obserwowane są liczne, przelotne stada, które na kilka dni osiadają na mokradłach, polach i łąkach.

Po zakończeniu zimy, kiedy temperatura zaczyna wzrastać, a lód na zbiornikach topnieje gęsi wracają na znane sobie lęgowiska. Następuje to zazwyczaj na przełomie marca i kwietnia.

Gniazdowanie

Lokalizacja gniazda ma znaczenie strategiczne, musi znajdować się blisko żerowiska i zbiornika wodnego, jednak z dala od innych osobników i osad ludzkich.

Gniazda mają 20 cm głębokości i 40 cm wysokości, są umieszczone na kępach w szuwarach, na wyspach oraz na niskich odnogach drzew tj; konary wierzby. Materiałem budulcowym gniazda są głównie łodygi i liście trzcin. Konstrukcja jest luźna i niedbała. Średnica zewnętrzna wynosi nawet metr, a wewnętrzna około 25 cm. Budową zazwyczaj zajmują się samice.

Rozród

Po powrocie zakładają gniazda ze stałymi partnerami, z którymi wiążą się na całe życie. Samice wyskubują puch z piersi i brzucha tworząc warstwę izolacyjną dla jaj i wyklutych gąsiątek. Puch stanowi również magazyn impregnatu do natłuszczania piór gąsiątek, których gruczoł kuprowy jeszcze nie wytwarza wydzieliny.

Gęgawy składają 4-6 matowych jaj barwy brudnobiałej, po 28 dniach wysiadywania wykluwają się gąsiątka. Jaja w miarę wysiadywania zmieniają barwę na brązową. Wylęgowość jaj wynosi około 50 %, straty w wysiadywaniu są dość wysokie. Głównymi przyczynami są drapieżniki wyjadające jaja, porzucanie gniazd oraz zalewanie czasowe wodą.

Gęsi należą do grupy tzw. zagniazdowników, co oznacza, że tuż po wykluciu są zdolne do żerowania, pływania, biegania i nurkowania.

Młode zaczynają latać w wieku 2-3 miesięcy. Samiec zawsze przebywa w pobliżu gniazda, ostrzegając w razie niebezpieczeństwa. Opiekę nad młodymi sprawują oboje rodzice. Przebywają w gnieździe 1-2 dni, po czym są wyprowadzane z gniazda, wodzone prze obojga rodziców, uczą się żerować. Na noc zawsze wracają do gniazda. Pisklęta bardzo szybko rosną, w czerwcu zmieniają upierzenie z pisklęcego na młodociane.

Codziennie, od kiedy młode nauczą się latać, przez kilka tygodni dwa razy dziennie stadko złożone z rodziców i młodych leci na żerowiska znajdujące się na pobliskich polach. W ciągu dnia gęsi zazwyczaj przebywają na wodzie.

Często osobniki samotne przyłączają się do rodzin i razem wędruje w ciągu jesiennych przelotów na zimowiska.

Pozostają z rodzicami do jesieni. W drugim- trzecim roku życia uzyskują dojrzałość płciową i są gotowe do rozrodu.

czytaj dalej...

O PTAKACH NIECO INACZEJ – ZOBACZ, CZY ZNASZ TAJEMNICE NIEKTÓRYCH Z TYCH PODNIEBNYCH STWORZEŃ!

[1/15] Który ptak to jedyny w Polsce pasożyt gniazdowy?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki