Na co zwracać uwagę, wybierając metodę pojenia cieląt?

Pojenie cieląt Pojenie cieląt

Pojenie cieląt jest niezwykle ważną czynnością, która może zaważyć na późniejszych wynikach produkcyjnych zwierząt. Nieprawidłowe karmienie, zły preparat mleko zastępczy, nieświeże mleko i siara oraz brudny sprzęt mogą przyczynić się do zaburzeń trawienia co może skutkować późniejszymi schorzeniami układu pokarmowego.

Po porodzie cielęta są wycierane z resztek śluzu i krwi, po czym otrzymują odpowiednią porcję siary, która jest niezwykle ważna dla prawidłowego rozwoju pracy układu immunologicznego.

Po pierwszych kilku dniach podawania siary, cielęta otrzymują preparat mleko zastępczy lub mleko pełne. Z zadawaniem tych pokarmów wiążą się liczne problemy, ponieważ nie każda metoda pojenia cieląt jest odpowiednia dla prawidłowego rozwoju układu trawiennego.

Podczas pojenia cieląt należy zwrócić szczególną uwagę na higienę sprzętu, świeżość spajanego produktu, jego temperaturę oraz konsystencję.

Metody pojenia cieląt

Można wyróżnić bardzo wiele metod pojenia cieląt. Najbardziej popularne i najczęściej stosowane w Polsce to podawanie mleka lub preparatu bezpośrednio z wiadra, z wiadra ze smoczkiem, rurociągiem ze smoczkami, z aparatów automatycznych pojących jednocześnie kilkanaście zwierząt, pojenie w stołówkach lub odpajanie cieląt przy krowach lub przy krowach mamkach.

Odpajanie cieląt przy krowach

To metoda najprostsza i najmniej pracochłonna. Jeśli krowa jest zdrowa mleko jest zawsze świeże, o odpowiedniej temperaturze, cielęta dawkują odpowiednie ilości według zapotrzebowania, piją powoli, małymi łykami i w prawidłowej pozycji. Jedyną wadą tej metody jest brak możliwości wykorzystania pełnego potencjału krowy mlecznej w szczycie laktacji i straty ekonomiczne. Ta metoda jest najlepsza w chowie cieląt na białą cielęcinę, kiedy to młode zostają przy matkach przez cały okres żywienia.

Odpajanie cieląt z wiader

Zadawanie mleka lub preparatów do wiader jest metodą prostą i tanią, ale niezbyt dobrą dla młodych przewodów pokarmowych. Cielęta piją z wiader łapczywie, dużymi łykami, zachłystując się. Powoduje to dostawanie się mleka do niedorozwiniętego jeszcze żwacza. Cielęta przez cały okres picia mają nieprawidłową pozycję, co również może powodować późniejsze zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego

Odpajanie cieląt z wiader ze smoczkami

Wiadra ze smoczkami, są o wiele lepsze niż te bez smoczków. Wiadra podwieszane są na odpowiedniej wysokości, przypominającej wysokość wymienia. Piją spokojniej, mniejszymi łykami w prawidłowej pozycji. Wadą tej metody jest pracochłonność przygotowywania mleka, noszenia, mycia i dezynfekcji. Pewnym ułatwieniem jest skonstruowanie systemu łańcuchowego z paszarni, gdzie przygotowuje się pokarm do kojców indywidualnych, który transportuje mleko lub preparat do konkretnego cielętnika.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki