![](/images/articles/560/77fd1c1bd4a23c0fcdc0533e4c5d7495-lucerna.jpg)
Jak i kiedy siać facelię? Przedstawiamy najważniejsze zasady
Spośród wielu roślin motylkowych wykorzystywanych w żywieniu bydła lucerna zasługuje na naszą szczególną uwagę. Lucerna kojarzona jest głównie z rośliną pastewną, jednak ma również wiele zastosowań medycznych. Jej duża przydatność użytkowa wynika z niezwykle korzystnego składu chemicznego rośliny.
Pasza z lucerny zawierająca w sobie duże ilości białka może występować w różnych formach, takich jak zielonka, kiszonka z materiału świeżego, kiszonka z zielonki przewiędniętej, kiszonka z zielonki podsuszonej, siano lub susz, i jest niezbędna w diecie bydła mlecznego.
Ze względu na dużą trwałość lucerna jest podstawową rośliną motylkową pastewną uprawianą na pasze białkowe w gorszych warunkach klimatycznych, tj. w regionach narażonych na susz i większe nasłonecznienie. Rocznie z jednego hektara jej uprawy można otrzymać aż 15 ton suchej masy i niemal 2 tony wartościowego białka.
Poza wysoką wartością pastewną lucerna odgrywa ważną rolę strukturotwórczą. Zdziczała lucerna występuje jako chwast służący do renowacji użytków zielonych i wykorzystywana jest często jako podstawowy komponent mieszanek z trawami do obsiewu. Przekształca ubogie łąki i pastwiska w wartościowe obszary rolnicze.
Lucerna jest niezwykle miododajna i często sadzona jest w pobliżu pasiek, służąc jako pożytek dla pszczół. Z jej kwiatów uzyskuje się dobrej jakości miód. Lucerna znalazła również szerokie zastosowanie w kuchni. Jej podkiełkowane nasiona mogą być dodawane do sałatek, nadając im charakterystyczny smak słodkiego zielonego groszku. Również liście lucerny można zjadać na surowo lub też gotować je na jarzynę i dodawać jako dodatek do da mięsnych.
Dawniej lucerna znajdowała zastosowanie w ziołolecznictwie jako naturalny lek na wiele schorzeń. Roślina charakteryzuje się dużą zawartością wapnia i stosunkowo małą zawartością włókna. Zawiera witaminy A, B2, C, E i K, niacynę i betakaroten, a także duże dawki soi mineralnych, wapnia, potasu, magnezu i fosforu.
Ma właściwości alkalizujące (odkwaszające) organizm, dlatego zalecana jest w leczeniu wrzodów trawiennych. Zawarte w niej saponimy obniżają zawartość cukru, zwiększając przy tym ilość hemoglobiny we krwi, co jest niezwykle ważne w codziennej diecie osób chorych na cukrzycę i anemię. Lucerna wspomaga wchłanianie i przyswajanie cennych składników odżywczych, głównie węglowodanów, białka, wapnia, żelaza i innych pierwiastków śladowych.
Włączenie produktów z lucerny do diety spowalnia procesy starzenia się organizmu i zwiększa jego wydolność fizyczną. Wyciąg z lucerny łagodzi bóle menstruacyjne i nieprzyjemne objawy okresu przekwitania. Napar z liści lucerny działa jako środek moczopędny i przeciwgorączkowy, ma właściwości wzmacniające pracę całego organizmu.
Uwaga! Nie zaleca się spożywanie produktów leczniczych zawierających lucernę dłużej niż przez trzy miesiące, ponieważ grozi to nadmierną kumulacją witamin w organizmie. Ponadto lecznicze stosowanie lucerny nie jest wskazane u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Autor: Justyna Czerwieniec
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl