Uprawa karczocha – niskokalorycznego warzywa będącego naturalnym afrodyzjakiem

Uprawa karczocha Uprawa karczocha

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus L.), zwany artyszokiem, to oryginalny krewny ostów, gdyż podobnie jak one należy do rodziny astrowatych. Pochodzi on od dzikiego karczocha hiszpańskiego, który jest śródziemnomorską byliną osiągającą nawet 3 m wzrostu. Obecnie są jadalną ozdobą ogrodów.

Warzywa te znane były już starożytnym, lecz zapomniano o nich wraz z upadkiem tradycji antycznej, by znów powróciły do łask w XV wieku. W Polsce zagościły natomiast w XVI wieku wraz z modą na włoszczyznę, którą zawdzięczamy królowej Bonie. Kwiatostany karczocha są nie tylko smacznym warzywem, lecz także wykwintnym afrodyzjakiem.

Opis

W Polsce karczoch jest rośliną jednoroczną, choć w ciepłych regionach Europy może rosnąć na jednym stanowisku kilka lat. Roślina korzeni się bardzo głęboko, wytwarzając bardzo silny system korzeniowy. Składa on się z korzenia palowego i mięsistych korzeni bocznych, które gromadzą składniki zapasowe, oraz korzeni włóknistych, które pobierają wodę i składniki mineralne.  

Dorasta do 2 m wysokości, a jego szerokie i wełniście owłosione liście koloru szarozielonego osiągają długość ponad 1 m. Na szczycie pędu głównego i pędów bocznych tworzą się kwiatostany w kształcie koszyczków. Owocem jest szarobrązowa niełupka. Zarówno dekoracyjne liście, jak i kwiatostan karczocha z wyglądu podobne są do ostów.

Częścią jadalną karczocha jest grube i mięsiste dno kwiatowe nierozwiniętego jeszcze do końca kwiatostanu. Jadalne są również zgrubiałe nasady listków okrywy koszyczka.

Warunki uprawowe

W naszym kraju karczoch jest uprawiany wyłącznie amatorsko. Jest bardzo rozłożysty, rozeta pojedynczej rośliny może mieć ok. 2,5 m, potrzebuje więc dużego stanowiska, by mógł się swobodnie rozwijać. Musi ono być też słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru. Karczoch jest wrażliwy na warunki atmosferyczne, optymalna temperatura do jego wzrostu wynosi 20-25o C.

Zbyt wysoka temperatura w lecie i susze przyspieszają otwieranie się pąków kwiatowych, a tym samym wpływają negatywnie na wysokość plonu. Ma duże wymagania glebowe i pokarmowe, lubi gleby żyzne i wilgotne, o głębokiej warstwie ornej. Jesienią zaleca się nawiezienie ich kompostem lub obornikiem i głębokie przekopanie grządki.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki