Uprawa patisona – odmiany i właściwości oryginalnego warzywa dyniowatego

Patisony Patisony

W Polsce popularna jest uprawa dyni zwyczajnej. Jedną z wielu jej odmian jest patison (Cucurbita pepo var. patisoniana). Ta jednoroczna roślina dyniowata pochodząca z Ameryki Północnej ma delikatny smak i jest cenionym warzywem lekkostrawnym i dietetycznym.

Jego popularności sprzyja łatwość uprawy, odporność na choroby i szkodniki, a także wysoka plenność krzaków. Jadalną częścią rośliny jest owoc o oryginalnym, karbowanym kształcie. Istnieją również ozdobne odmiany patisona, uprawiane jedynie w celach dekoracyjnych.

Opis

To roślina o krzaczastym pokroju. Patison wyróżnia się niezwykle oryginalnym kształtem owoców przypominającym płaski, ząbkowany dysk z promieniście ułożonymi karbami. W zależności od odmiany są one koloru białego, kremowego, żółtego, ciemnozielonego, a nawet granatowego, a także mniej lub bardziej spłaszczone. W porównaniu do dyni są one niewielkie, osiągają masę 0,5-2 kg i średnicę do 20 cm, lecz bardzo liczne.

Odmiany

Najlepsze odmiany patisona, które są zarejestrowane do uprawy w naszym klimacie: Disco, Dukat F1, Gagat, Okra, Polo F1, Sunny Delight F1 oraz Yellow House F1. Odmiany Disco, Gagat (o ciemnych, niemal czarnych owocach) i Polo F1 zawierają duże ilości witaminy C. Są one odporne na mączniaka rzekomego, dzięki czemu nie wymagają żadnej ochrony termicznej.

Warunki uprawowe

Jako warzywo dyniowate ma wysokie wymagania termiczne, dotyczące zwłaszcza temperatury gleby, i wodne. Ponadto do prawidłowego wzrostu potrzebuje dużo światła. Jest wrażliwy na wiatr, potrzebuje więc słonecznego i zacisznego stanowiska. Lubi gleby żyzne, przewiewne i przepuszczalne. Uprawa patisona zalecana jest szczególnie na stanowiskach w pierwszym roku po zastosowaniu obornika lub kompostu. Patison jest odporny na choroby i szkodniki. Zaliczany jest do gatunków odchwaszczających.

Uprawa patisonów

Patison jest uprawiany z nasion, podobnie jak inne warzywa dyniowate. Uprawia się go z rozsady lub siewu bezpośrednio do gruntu. Rośliny z rozsady wcześniej rozpoczynają plonowanie, rośliny z siewu na miejsce stałe zbiera się w późniejszym terminie. Owoce zbiera się po ok. 5 tygodniach od wysiewu nasion. Rośliny są bardzo plenne i owocują aż do pierwszych przymrozków, wystarczy kilka roślin, by zaspokoić potrzeby żywieniowe jednej rodziny.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki